Mainos

Väkivaltainen lasten hyväksikäyttäjä tuomittiin – valokuvasi ja kosketteli, houkutteli jopa ala-asteikäistä "mallikseen" Joensuussa

8:09
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin seksuaalisen hyväksikäytön riskitekijöistä.

Useista väkivaltarikoksista sekä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomittu mies määrättiin vajaan kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Miehen syyksi katsottujen rikosten lista on pitkä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen miehen useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Samalla mies tuomittiin myös muun muassa useista pahoinpitelyistä, laittomista uhkauksista sekä kunnianloukkauksista.

Käräjäoikeus on määrännyt tuomion pitkälti salaiseksi. Asiasta on laadittu julkinen seloste, johon myös tämän jutun tiedot pohjautuvat.

Selosteen mukaan miehen syyksi luettuja rikoksia on yhteensä 15. Ne ovat tapahtuneet Joensuussa vuosina 2015–2019.

Pitkä lista rikoksia

Rikosnimikkeiden lista on pitkä:

Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, perusmuotoinen lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, salakatselu, kaksi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämistä sekä useita pahoinpitelyitä, laittomia uhkauksia ja kunnianloukkauksia.

Asianomistajien tarkka määrä ei käy selosteesta ilmi, mutta selosteen perusteella mies on tehnyt seksuaalisia tekoja useammalle kuin yhdelle lapselle.

Valokuvasi ja kosketteli lasta

Törkeässä hyväksikäyttötapauksessa mies oli tuomion mukaan valokuvannut alastonta tai vähäpukeista lasta ja saanut tämän lähettämään itselleen alastonkuvia. Mies myös kosketteli ja suuteli lasta. Kertoja oli ollut useita.

Oikeuden mukaan teot olivat omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle, sillä tämä tunsi luottamusta miestä kohtaan.

Perusmuotoisessa hyväksikäyttötapauksessa mies oli kosketellut nukkuvaa lasta sisäreidestä. Lisäksi mies vaati, että lapsi esittelisi vartaloaan ja lähettäisi hänelle kuvia rinnoistaan.

Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin -rikosnimike tuli tapauksesta, jossa mies oli houkutellut 12-vuotiasta tarkoituksenaan ottaa tästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia kuvia. Oikeus katsoi, että miehen tarkoituksena saattoi olla myös kohdistaa lapseen jokin muu seksuaalirikos.

Lisäksi mies tuomittiin hallustaan löytyneistä kuvista, jossa esiintyi lapsia. Osan materiaalista mies oli tuottanut itse.

Julkisesta selosteesta ei käy ilmi, mihin miehen syyksi luetut väkivaltarikokset sekä muut rikosnimikkeet liittyvät. 

Alle kolme vuotta vankeutta

Rangaistukseksi mies määrättiin 2 vuoden ja 9 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Osan ajasta mies on ennättänyt jo istua, sillä hän on ollut tutkintavankeudessa tammikuusta alkaen.

Lisäksi mies määrättiin maksamaan jutun asianomistajille korvauksia yli 23 000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja yli 10 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä asianomistajien suojelemiseksi. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja