Mainos

Vakava huomautus Ilmariselle – eläkeyhtiön johtoryhmän muutos on mahdollisesti laiton

Eläke-, luotto- ja vakuutuslaitoksia valvova viranomainen Fiva huomauttaa organisaatiomuutoksen tehneelle Ilmariselle, että eläkeyhtiön johtoryhmästä on löydyttävä korkeatasoista aktuaariosaamista.

– Työeläkevakuutusyhtiön päätöksenteko edellyttää vahvaa aktuaariosaamista, valvova viranomainen, finanssialan vahtikoira Finanssivalvonta (Fiva) linjaa torstaina.

Organisaatiomuutoksen seurauksena Ilmarinen ilmoitti maanantaina 3. kesäkuuta, että sen johtoryhmän koko pienenee yhdellä henkilöllä, kun aktuaaripalvelut ja riskienhallinta sekä talous yhdistetään. Ilmarisen aktuaari- ja riskienhallintajohtaja Hillevi Mannonen saa jättää tehtävänsä.

Hillevi Mannonen oli toiminut vuosikymmeniä vakuutusmatemaatikkona johtoryhmässä.

Fiva kiinnittää vakavaa huomiota aktuaariosaamiseen

Uudeksi vastuulliseksi vakuutusmatemaatikoksi on nimitetty Barbara D’Ambrogi-Ola, joka toimii aktuaari- ja analytiikkapalvelut -osaston johtajana. Osasto toimii talousjohtaja Matias Klemelän alaisuudessa, mutta vastuullisen vakuutusmatemaatikon roolissa D’Ambrogi-Ola raportoi suoraan toimitusjohtaja Jouko Pölöselle. Hän ei ole kuitenkaan johtoryhmässä.

Fivan johdon neuvonantaja Erkki Rajaniemi vahvistaa Kauppalehdelle, että syy tiedotteen julkaisemiselle oli Ilmarisen maanantainen ilmoitus. Hän painottaa kuitenkin, että viesti on tarkoitettu koko alalle.

Tiedotteessa Finanssivalvonta "kiinnittää vakavaa huomiota" SHV-tasoisen aktuaariosaamisen säilymiseen osana työeläkevakuutusyhtiöiden johdon päätöksentekoa.

– SHV-tasoinen aktuaariosaaminen on välttämätön edellytys työeläkejärjestelmän häiriöttömälle toiminnalle. Tätä vaatimusta voi pitää myös leimallisena piirteenä työeläkejärjestelmän hajautetulle toimeenpanolle, Fiva tiedottaa tänään.

Vastuullisen matemaatikon velvollisuudet turvattu lailla

Fiva painottaa, että vastuullisen matemaatikon velvollisuudet ja oikeudet yhtiössä on turvattu lailla.

– Myös suhde yhtiön hallitukseen on poikkeuksellisen vahva; vastuullisella vakuutusmatemaatikolla on muun muassa oikeus saada tieto siitä, millaisiin toimiin yhtiön hallitus on ryhtynyt hänen esityksensä johdosta. Aktuaareille on näin asetettu lainsäädännössä erilaisia keskeisiä tehtäviä, joiden tarkoituksena on taata työeläkejärjestelmän erityisvaatimusten ja vakuutettujen etujen huomioon ottaminen työeläkevakuutusyhtiöissä, valvova viranomainen toteaa.

Ilmarisen organisaatiomuutosten taustalla on Ilmarisen huhtikuussa päivitetty strategia, jossa korostuvat "asiakaskokemus, henkilöstökokemus ja tehokkuus".

Organisaatiomuutokset tulevat voimaan 1. heinäkuuta 2019.

– Tavoitteenamme on parantaa asiakaskokemusta ja tehokkuutta. Asiakaslähtöinen organisaatio on mahdollisimman matala ja päätöksenteko tapahtuu lähellä asiakasta. Organisaatio madaltuu, kun keskijohdon tehtäviä yhdistetään. Lisäksi uudessa organisaatiossa perinteisen linjajohtamisen rinnalle tuodaan prosessijohtamisen malli, jossa keskeiset ydinprosessit on määritelty asiakkaan tarpeista käsin, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoi maanantaina.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja