Väitös taiteen synnystä: Tiedostamatonta voi auttaa esiin erilaisin tekniikoin

Asta Sutton avaa tänään Lapin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan sitä, mikä on tiedostamattoman merkitys taiteen synnylle.

Sutton tutki tiedostamatonta osaa luovuuden lähteenä sekä teoriassa että käytännössä.

Teoreettisella puolella Sutton selvitti sitä, miten Freudin ja Jungin teoriat tiedostamattomasta vaikuttivat sen ajan taiteilijoihin, kuten Salvador Daliin ja Jackson Pollockiin.

– Tämän pohjalta kehitin tavan inspiroida omaa maalaamistani ja olin itse ikään kuin koekani testatessani näitä teorioita, Sutton sanoo.

Testi koostui kaksiosaisesta taideproduktiosta. Ensimmäisessä vaiheessa Sutton maalasi tavalliseen tapaansa luottaen, että tiedostamaton tulee itsestään ulos kankaalle.

– Kakkosvaiheessa otin sitten mukaan enemmän tekniikoita, joista yksi on ääneenajattelutekniikka. Eli samalla kun maalataan, puhutaan kaikki ajatukset ääneen. Sitten otin siihen lisäksi vapaa-assosiaatiotekniikan, jossa ilman moraalia ja tabuja päästetään kaikki ulos.

Tästä produktio jatkui vielä jungilaisen teorian tulkinnoilla.

Sutton uskoo, että hänen havaintojaan tiedostamattoman käytöstä voi soveltaa myös muillakin aloilla.

– Tämä auttaa niin kuvantekijöitä, mutta missä tahansa ongelmanratkaisussa. Luovan alan ihmisten pitää tuottaa jatkuvasti jotain uutta, kun välillä tulee tyhjä kausi, niin näin pystyy sisältä hakemaan sitä uutta.

 

Lue myös:

    Uusimmat