Mainos

Vain prosentti kieltää lapsiltaan rokotukset: Määrä ennallaan, volyymi kasvanut

Rokotteista kieltäytyminen on Suomessa edelleen harvinaista, vaikka keskustelu asiasta käy ajoittain vilkkaana sosiaalisessa mediassa. 

Rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että noin prosentti vanhemmista kieltää lapsiltaan kaikki rokotteet.

Puumalaisen mukaan rokottamattomilla lapsilla on erityinen riski sairastua esimerkiksi tuhkarokkoon Suomessa tai ulkomailla.
 
– Tutkimusten mukaan määrä on suunnilleen ennallaan mutta volyymi on kasvanut. Ehkä sosiaalisen median ja kärjekkäiden kommenttien myötä tuntuu, että se yksi prosentti saa enemmän näkyvyyttä ja kuuluvuutta kuin aikaisemmin, Puumalainen toteaa.
 
Viime viikolla kerrottiin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriossa hoitaja käytti näytteenottoon käytettyjä neuloja. Puumalaisen mukaan rokotusten yhteydessä ei ole vastaavia virheitä sattunut.
 
– Suomessa ei varmasti ole yhtään tällaista tapausta. Kiinasta kerrottiin jonkin aikaa sitten mediassa, että siellä oli käytetty vanhentuneita rokotteita. Suomessa annetaan yli 2 miljoonaa rokoteannosta vuodessa ja kaikkinaiset tapaturmat ja sivuvaikutukset on tähän nähden erittäin harvinaisia, Puumalainen sanoo.
 
Puumalaisen mukaan THL on esittänyt vesirokkorokotetta kansalliseen rokotusohjelmaan kaikille lapsille. Hän toivoo, että siihen löytyy rahoitus valtion talousarviosta. 
 
– Rokotteet kehittyvät kaiken aikaa ja voi hyvin olla, että meillä on muutaman vuoden kuluttua nykyistä huomattavasti laajempi rokotusohjelma ehkäisemään tauteja, jotka tällä hetkellä aiheuttavat paljon tauteja ja myös kuolemantapauksia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.