Vaalirahoitusilmoituksia puuttui takarajan lähestyessä vielä kymmeniä – puoluejohtajista halvin kampanja Halla-aholla

Eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoituksia puuttui maanantaina alkuillasta vielä lähes 50, kun aikaa oli enää muutama tunti ennen keskiyön takarajaa. Ilmoitusvelvollisia on kaikkiaan 277 valittua kansanedustajaa ja varaedustajaa.

Budjetit vaihtelevat suuresti. Esimerkiksi Uudellamaalla kokoomuksen listoilta valittu Elina Lepomäki käytti lähes 115 600 euroa, kun samassa vaalipiirissä kampanjoinut puoluetoveri Kari Tolvanen ilmoittaa käyttäneensä 10 600 euroa.

Lepomäki ei käyttänyt kampanjaansa yhtään omaa rahaa tai lainoja, vaan keräsi budjettinsa yksityisiltä ja yritystukijoilta. Lahjoittajien joukossa oli muun muassa Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka tuki Lepomäkeä 6 000 eurolla.

Hiukan yli sadan tuhannen euron kampanjan teki myös kokoomuksen Arto Satonen Pirkanmaan vaalipiirissä. Satonen rahoitti kampanjansa lähes kokonaan itse. Omaa rahaa häneltä kului lähes 92 000 euroa.

Yksityishenkilöiden, yritysten, puolueen tai puolueyhdistysten tukia ei tarvitse ilmoittaa, jos summat ovat alle 1 500 euroa. Kovin moni ehdokas ei ole ilmoittanut rajan ylittäviä tukisummia yksityishenkilöiltä, mutta esimerkiksi kokoomuksen Ilkka Kanerva kertoo saaneensa 69 000 euron kampanjaansa 6 000 euron tuen liikemies Chaim "Poju" Zabludowicziltä.

RKP:n Eva Biaudet ilmoittaa saaneensa 2 000 euron tuen Ehrnroothien sukuun kuuluvalta Elsa Fromondilta, joka on monesti nähty nimi suurimpien pääomatulojen saajien listalla.

Halla-aholla halpa kampanja

Puoluejohtajista halvimman kampanjan teki perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka ilmoittaa kampanjansa kuluiksi 307,52 euroa. Kokoomuksen Petteri Orpon kampanja maksoi liki 64 000 euroa, kun taas keskustan Juha Sipilä käytti vajaat 46 000 euroa. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) kampanjabudjetti oli 62 700 euroa.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johtava tilintarkastaja Pontus Londen kertoi STT:lle, että jos vaalirahoitusilmoitusta ei ala kuulua, VTV lähettää ilmoitusvelvollisille kirjeen ja muistuttaa asiasta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja