Vaalien häviäjä keskusta runnoi tavoitteitaan läpi erityisen hyvin, arvioi asiantuntija – Mitä hallitusohjelmaluonnoksen vuotaminen tarkoittaa hallitustyöskentelylle?

Historiallisen vaalitappion kärsinyt keskusta on saanut poikkeuksellisen hyvin tavoitteitaan läpi hallitusneuvotteluissa, arvioi asiantuntija julkisuuteen vuotaneen hallitusohjelmaluonnoksen perusteella.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan keskustan menestyminen hallitusneuvotteluissa on luonnoksen suurimpia yllätyksiä.

– Keskusta näyttää saaneen hallitusohjelmakirjauksen tasoisesti maaseudun ja maatalouden etujen turvaamisen mukaan. Ajattelin, että etukäteen yksi tiukimmista vääntöakseleista on keskustan ja vihreiden välillä, mutta se ei näytä realisoituneen. Keskusta on saanut esimerkiksi biopolttoaineeseen ja metsätalouden harjoittamiseen liittyviä omia tavoitteitaan läpi.

Puolustusmyönteisyys yllättää

Myös muita yksittäisiä yllätyksiä luonnoksesta löytyy.

– Ennakkoon puhuttu lentovero ei näyttäisi toteutuvan, mutta ruuhkamaksut sen sijaan olisivat tulossa mukaan. Ohjelman puolustuspoliittinen osa näyttää hyvin puolustusmyönteiseltä. Se ei ole automaattisesti mikään itsestäänselvyys, kun neuvotteluissa on kaksi vasemmistopuoluetta.

Jokisipilän mukaan sosiaalisen eriarvoisuuden torjumista on painotettu luonnoksessa erityisen vahvasti.

– Se näkyy muuallakin kuin talouspolitiikassa. Esimerkiksi päästövähennysten yhteydessä on mainittu, että pienituloisille on mahdollista tehdä kompensaatioita, jotta tavoitteet eivät heikennä heidän taloudellista asemaansa.

Mitä terveysvero tarkoittaa?

Hallitusohjelman tavoitteissa on Jokisipilän mukaan yhä yhteen sovitettavaa. Osa kohdista on vielä epäkonkreettisia.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä esimerkiksi terveysvero tarkoittaa käytännössä. Tasapainottelua riittää kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoitteen sekä maaseudun ja ruuhka-Suomen etujen yhdistämisessä. 

Jokisipilä uskoo, että kaikilla hallitusneuvotteluihin osallistuvilla ryhmillä on poliittinen tahto saada hallitus kasaan. Siksi hän ei usko, että hallitusohjelmaluonnoksen vuotaminen julkisuuteen koettelee luottamusta. Tavanomaista luonnoksen vuotaminen julkisuuteen kokonaisuudessaan ei tosin ole. 

– Näin ei käynyt esimerkiksi Sipilän tai Kataisen hallituksille. En kuitenkaan usko, että tästä jää peruuttamattomia arpia hallitustyöskentelyyn, Jokisipilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat