Uutta tietoa Helsingin supersalamasta – aiheutti jännitekuopan

Jättisalaman rysähdys tallentui Miikan itkuhälyttimeen – kuuntele 1:14
Jättisalaman rysähdys tallentui Miikan itkuhälyttimeen – kuuntele!

Helsingin Herttoniemessä iskenyt poikkeuksellisen voimakas salama aiheutti lyhyen jännitekuopan koko Helsingin ja Vantaan alueelle, Helen Sähköverkko kertoo.

Salama oli poikkeuksellisen voimakas, sillä sen voimakkuudeksi mitattiin yli sata kiloampeeria. Lähteestä riippuen keskimääräinen salamanisku on 15–30 kiloampeeria. Salamaniskun aiheuttama välähdys oli poikkeuksellisen kirkas ja voimakas paukahdus kuultiin eri puolilla Helsinkiä. Metro lopetti väliaikaisesti kulkemisen Herttoniemen lähellä tapahtuneen johdosta.

Erityistä huomiota salamassa aiheutti myös se, että sen seurauksena valot välkähtivät useissa kodeissa ympäri Helsinkiä.

Helen Sähköverkon palvelujohtaja Jouni Lehtinen kertoo, että ilmiö johtuu salaman aikaansaamasta oikosulusta. Hänen mukaansa salama iski 110 kilovoltin sähköjohdon pylvääseen.

– Tästä aiheutui oikosulku pylvään molempiin 110 kV johtoihin. Johtojen suojalaitteet laukaisivat vikaantuneet johdot pois käytöstä alle 0,1 s kuluessa, mistä ei seurannut yhtään sähkökatkoa asiakkaille, hän kertoo sähköpostitse.

– Tästä salaman aiheuttamasta oikosulusta seurasi kuitenkin alle 0,1 s pituinen jännitekuoppa koko Helsingin ja Vantaan alueelle, mikä näkyi asiakkailla muun muassa valojen vilkahduksena. Sähkölaitteille tästä lyhyestä jännitekuopasta ei ole aiheutunut mitään haittaa tai vahinkoa.

Jännitekuoppa tarkoittaa jännitteen äkillistä alenemista ja pikaista palautumista.

– Tämän erittäin voimakkaan salaman iskun seurauksena aiheutui paikallisia häiriötilanteita salaman iskupaikan lähellä, asiakkaiden omissa sähkölaitteissa. 

Liven sää 24.9 5:07
Katso meteorologin arvio salamasta ja ennuste alkavalle viikolle.

Lue myös:

    Uusimmat