Uutta tietoa aurinkokunnan kohtalosta: Valkoista kääpiötä kiertävä kappale paljasti, että maapallon tulevaisuus voi olla karu – ellei edessä ole törmäys

Kiina haastaa avaruuden olosuhteita – sai kasvin itämään kuun pimeällä puolella 1:05
Kiina haastaa avaruuden olosuhteita – sai kasvin itämään kuun pimeällä puolella

Maapallon tulevasta kohtalosta on ehkä saatu uutta tietoa. Löytö voi auttaa ymmärtämään, mitä aurinkokunnassamme tapahtuu viiden miljardin vuoden kuluttua, jolloin Auringon energiavarojen on arvioitu loppuvan.

National Geographicin mukaan tutkijaryhmä on onnistunut havaitsemaan aurinkokunnan ulkopuolisen taivaankappaleen, joka kiertää valkoista kääpiötä.

Valkoinen kääpiö on tähti, joka on tullut lähelle kehityksensä päätepistettä. Samanlainen kehityskulku on edessä Auringolla. Kun vety loppuu Auringon sisäosista, Aurinko laajenee punaiseksi jättiläiseksi. Kun se on käyttänyt viimeisetkin energiavarastonsa, Auringosta jää jäljelle enää tähden ydin, jota kutsutaan valkoiseksi kääpiöksi.

Valkoinen kääpiö säteilee jäännöslämpöään avaruuteen vielä pitkään, kunnes se lopulta jäähtyy mustaksi kääpiöksi. 

Maan kohtalo voi olla karu

Nyt tehty löyty on merkittävä juuri siksi, että se voi antaa uutta tietoa aurinkokunnan kohtalosta.

Warwickin yliopiston astrofyysikko Christopher Manser sanoo National Geographicin haastattelussa uskovansa, että nyt löydetty pikkuruinen taivaankappale on ollut Maan kaltainen. Jos näin on, maapallon tulevaisuus näyttää synkältä.

Nyt tehdyn löydöksen perusteella näyttää siltä, että kun Aurinko joskus laajenee, raju painovoiman lisäys todennäköisesti tuhoaa Maan ja muut Aurinkoa lähellä kiertävät kappaleet. 

Asialla on astrofysiikan professori Lisa Kaltneggerin mukaan myös positiivinen puolensa. Hän arvioi National Geographicin jutussa, että jos valkoista kääpiötä kiertävät pienet taivaankappaleet eli planetesimaalit törmäävät, ne voivat jopa muodostaa uusia, elinkelpoisia planeettoja.

Lue myös:

    Uusimmat