Uutta sähkövähennystä voi hakea nyt – toimi näiden verottajan ohjeiden mukaan

Fingrid: Sähkön hinta laskee ensi keväänä - kuluva vuosi mittaushistorian kallein 2:21
Fingrid: Sähkön hinta laskee ensi keväänä - kuluva vuosi mittaushistorian kallein

Uutta sähkövähennystä voi hakea jo nyt tai viimeistään keväällä 2024, muistuttaa verottaja. Verohallinto havainnollistaa väliaikaista vähennystä ja sen hakemista tiedotteessaan.

Jos uskoo, että tammi-huhtikuun 2023 yhteenlasketut sähkökulut ylittävät 2 000 euroa, korkeisiin kuluihin voi hakea avuksi väliaikaista sähkövähennystä.

Sähkövähennyksen hyödyn saa käyttöönsä heti, kun tekee OmaVerossa uuden verokortin ja ilmoittaa verokorttihakemuksella arvion tammi-huhtikuun sähkökuluista.

– Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen.

Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, mutta korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden.

Sähkövähennyksessä on muun kotitalousvähennyksen kanssa yhteinen 100 euron omavastuu. Vähennystä ei voi hakea sähkönsiirron hinnasta.

Korjaa tiedot myöhemmin

Kun tammi–huhtikuun todellinen sähkölasku on tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla kuluilla tai korjata tiedot viimeistään esitäytettyyn veroilmoitukseen keväällä 2024.

Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella myös huhtikuun jälkeen.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, voi hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.

Sähkövähennyksen suuruutta voi arvioida Verohallinnon sivuilta löytyvällä laskurilla.

Valtiolta tulossa lisätukea

Hallitus päätti loppuvuodesta myös lisätoimista, joilla helpotetaan sähkökriisin aiheuttamaa lovea suomalaisten kukkaroihin.

Hallitus päätti joulukuussa tuesta, joka hyvitetään kansalaisten talvikuukausien laskuissa.

Tuen kokonaismäärä on alustavan arvion mukaan noin 400 miljoonaa euroa. Tuki maksetaan könttäsummana niin, että sillä helpotetaan neljän talvikuukauden sähkölaskujen maksamista.

Tuen laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta.

Tarkat yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa, mutta tämä hallituksen lisätoimista tiedetään tässä vaiheessa.

  • Laskennallinen kuukausittainen korvausprosentti tarkentuu jatkovalmistelussa.
  • Laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 euroa. 
  • Laskennallinen kuukausittainen omavastuu on 100 euroa kuukaudessa.
  • Valmistelun kuluessa arvioidaan, miten tuki voidaan eri tilanteissa kohdentaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. 

Hallitus valmistelee kiireellisesti maksuaikajoustoja koskevan lainsäädännön sekä kuluttajille että yrityksille. Hallitus valmistelee kiireellisesti myös joustoon ja säästöön kannustavan sähkön hintakaton alkuvuoden aikana. Maataloudelle on valmisteilla erillinen tuki.

Lue myös:

    Uusimmat