Uutisvuodossa aloittava uusi kapteeni Reetta Räty on kovan luokan ammattitoimittaja ja tottunut kritiikkiin: "Saan ihan hirveästi paskaa niskaan välillä"

Uutisvuodossa kapteenina aloittava Reetta Räty ihmettelee jatkuvasti maailman toimintaa, ja sen selvittääkseen matkustaa pois Suomesta aina kun mahdollista. 

Lauantaina 5. tammikuuta 2019 tehdään historiaa, kun legendaarinen uutisotsikoihin pureutuva paneeliohjelma Uutisvuoto palaa televisioon. MTV3-kanavalla alkavassa ohjelmassa on vanhoja, tuttuja elementtejä, mutta myös paljon täysin uusia tekijöitä.

Uutisvuodossa nähdään jälleen sen alkuperäinen isäntä, MTV3-kanavalla vuosien ajan uutisankkurina toiminut Peter Nyman. Toisen joukkueen kapteenina aloittaa toimittaja Reetta Räty, joka sen sijaan on suomalaisille toistaiseksi vieraampi kasvo television puolella.

Televisiossa Räty on esiintynyt muutamia satunnaisia kertoja, kun hän on vieraillut esimerkiksi Pressiklubissa, Noin viikon uutisissa tai toiminut vaalikommentaattorina.

– En ole ollut vakituisesti mukana missään viikoittaisessa asiassa. Mutta toki kameroiden edessä on tottunut pölisemään, kun näitä videoita ja muita tehdään nykyään niin paljon. Ja Uutisvuodossa olen myös ollut vieraana!

Kuka on Reetta Räty?

44-vuotias Kuusamosta kotoisin oleva Räty on kahden lapsen, 11-, ja 15-vuotiaiden tyttöjen äiti, kalliolainen ja yrittäjä. Räty kasvoi suuressa uusperheessä, ja hän on itse kuudesta sisaruksesta vanhin.

Ennen kaikkea Räty on kuitenkin toimittaja. Hän on tehnyt pitkän uran muun muassa Helsingin Sanomissa, jossa hän työskenteli lähes parinkymmenen vuoden ajan.

Toimittajuus on Rädyllä verissä: myös hänen isänsä on pitkän linjan toimittaja. Näin ollen alanvalinta oli Rädylle luonteva, olihan hän käytännössä kasvanut Koillissanomat-lehden toimituksessa, jossa hän aloitti itsekin uransa.

– Sitä suurin piirtein luuli, että aikuisena ihmisistä tulee opettajia, kirjastonhoitajia tai toimittajia. Vaikka sitä haluaisi itse ajatella, että kyllä minä vahvasti ja itsenäisesti valitsin tämän, niin en nyt tiedä onko se oikeasti sattumaa.

Isänsä näyttämän mallin lisäksi Rätyä ajoi alalle loputon uteliaisuus. Hän kertoo viehättyneensä jo uransa alkuvaiheilla siitä, että toimittajalla on lupa kysellä koko ajan, keneltä vain.

Vaikka Räty on tehnyt työtä pitkään, hän ei koskaan totu siihen, että voi soittaa kenelle vain ja kysellä asioista, tai pysäyttää ihmisiä kadulla tiedustellakseen mielipiteitä.

– Sehän on valtava etuoikeus.

Koulutukseltaan Räty on valtiotieteiden maisteri ja hän suoritti opintonsa Helsingin yliopistossa. Opiskeluaikoinaan hän teki toimittajan töitä Ylioppilaslehdessä sekä Helsingin Sanomissa, jossa hän aloitti uransa vuonna 1995.

Räty kertoo, että kaikki nämä asiat määrittävät häntä ihmisenä erittäin vahvasti tänäkin päivänä.

– Valtiotieteellinen on kauhean hyvä, sopivan epämääräinen koulutus ihmiselle, joka on kiinnostunut maailmasta ympärillään. Kun se ei valmista mihinkään ammattiin. Vaikka olin koko sen ajan töissä, niin sieltä olen henkisesti kotoisin.

– Lisäksi olin 18 vuotta Hesarilla töissä, niin kai sekin on aika paljon määrittänyt sitä, kuka minä olen. Se oli tosi pitkä pätkä sitä maailmaa.

Menestyksekäs mediaura

Viisi ja puoli vuotta sitten Räty päätti muuttaa elämänsä suuntaa ja hän irtisanoutui Helsingin Sanomilta toimituspäällikön työstä. Tämän jälkeen perusti yrityksen ystäviensä Paula Salovaaran ja Ville Blåfieldin kanssa, jotka ovat kumpikin tehneet pitkät urat erilaisissa toimituksissa.

Räty kuvailee Räty-Salovaara-Blåfieldin olevan yritys, jossa kolme ihmistä ”tekevät tahoillaan mitä tekevät”. Kaikki osapuolista tekevät media-alan töitä, joko yksin tai yhdessä.

– Se on ollut hirveän jännittävää ja ihanaa aikaa elämässäni, että on keksinyt itse itselleen työn ja nähnyt että se kantaa, saanut jatkaa sillä tavalla itsenäistä elämää.

Räty valittiin Helsingin Sanomien toimituspäälliköksi hänen ollessaan alle 35-vuotias. Myös tuon menestyksekkään ajanjakson Räty laskee osaksi saavutuksiaan. Mieleenpainuvimmat onnistumiset ovat kuitenkin tulleet Rädylle konkreettisen toimittajan työn, juttujen kirjoittamisen kautta.

– Ajattelen, että jos on onnistunut kirjoittamaan jutun, mikä avaa ihmisille näkymän johonkin maailmaan, mitä he eivät ole tunteneet tai olleet ajatelleet asiaa siitä näkökulmasta, niin sekin on saavutus.

– Ja suht koht selväpäisenä olen selvinnyt tähän asti kahden lapsen kanssa näitä töitä tehden, niin on sekin aina välillä tuntunut saavutukselta!

Jatkuva uteliaisuus ajaa eteenpäin

Aloitettuaan Helsingin Sanomilla Räty sanojensa mukaan ”luisui” pian Nyt-liitteen tekijäksi, joka perustettiin samoihin aikoihin vuonna 1995. Tuohon aikaan Räty teki paljon politiikka-aiheisia juttuja, joista osassa oli hyvinkin suuren profiilin aiheet.

Toimittajana Räty on saanut paljon palautetta työstään, varsinkin jos on kirjoittanut yhtään mielipiteellisesti tai näkemyksellisesti.

– Välillä se on raskasta, minäkin saan ihan hirveästi paskaa niskaan välillä, tietyistä aiheista varsinkin. Mutta en voi vaan ajatella niitä, en saa jäädä niihin kiinni.

– Osa palautteista taas on niin koskettavia, että sitä ajattelee tekevänsä mitä tahansa, jos joku on saanut tästä tämmöisen ajatuksen elämäänsä. Jonkin samaistumisen tunteen, liikutuksen tai ymmärryksen tunteen. Ne ovat niitä hyviä hetkiä.

Herkeämätön uteliaisuus on ajanut Rätyä työssään, mutta vienyt häntä myös vuosien aikana ympäri maailmaa. Hän on asunut kahdesti ulkomailla: vuoden Yhdysvalloissa ja vuoden Kiinassa. Lisäksi hän on matkustellut erittäin paljon ja vienyt myös perhettään maailman eri kolkkiin. Hän kertoo yrittäneensä päästä Suomesta pois aina, kun se on ollut mahdollista.

Matkusteleminen on toiminut Rädylle vastauksena maailman ihmettelyyn.

– Minulla on ollut sellainen ajatus, että haluan selvittää, miten tämä maailma toimii ennen kuin kuolen. Mutta ei se taida onnistua. Saattaa olla, etten ehdi saada sitä selville.

Tuttu ja ikuinen Uutisvuoto

Uutisvuotoon Räty päätyi jopa omaksi yllätyksekseenkin. Kun Rätyä pyydettiin mukaan pilottijaksojen kuvauksiin, hän suostui oitis. ”Miksipä ei” toimittaja ajatteli tuolloin. Räty myöntää, että valinnan lopputulos yllätti hänet kuitenkin toden teolla.

Räty kertoo itse seuranneensa ohjelmaa melko satunnaisesti, mutta Uutisvuoto tuntuu hänelle silti erittäin tutulta.

– Aina, kun avaa telkkarin lauantaina missä tahansa maailman pisteessä, niin siellä on Uutisvuoto meneillään. Minusta se on ollut sellainen ikuinen asia, mikä on ollut olemassa.

Kapteenin pestistä Räty on innoissaan sekä jännittynyt. Hän kertoo, että erityisesti Peter Nymanin mukana olo on luonut häneen erittäin paljon luottamusta.

– Minulla on tosi rauhallinen ja hyvä olo tästä. Se, että Peter lähtee mukaan, on mielestäni kauhean vakuuttavaa. Jos joku maailmassa tietää, mikä on Uutisvuoto, niin se on Peter Nyman! Niin se, että hän lähtee uutisankkurin paikalta siihen, on minulle kauhean tärkeä ja hyvä viesti siitä, että hän uskoo siihen.

Ennen Uutisvuotoa Räty ei tuntenut niin Peter Nymania kuin ohjelman toista kapteenia Ile Uusivuortakaan henkilökohtaisella tasolla. Nyman oli Rädylle tuttu mediapiireistä, Uusivuori taas jalkapallostudioista.

Jalkapallo tuntuukin olevan asia, joka seuraa Rätyä lähes kaikkialle hänen elämässään.

– Minulle käy aina niin, että ympärilläni olevat ihmiset puhuvat jalkapallossa. Lapsuudenkotini koiran nimi oli Pelé. Ja tässä sitä taas ollaan: isäni, mieheni, tyttäreni ja näköjään myös Uutisvuoto-kollegani ovat maanisia jalkapallofaneja.

Uutisvuodosta Räty odottaa saavansa uuden ja hauskan kokemuksen, sekä uusia näkökulmia uutismaailman. Komedia ja viihde on Rädyn mielestä hyvä tapa esittää yhteiskuntakritiikkiä sekä -analyysia. Niin hankalista ja suurista asioista, kuin kevyemmistäkin aiheista.

– Jännittää nähdä, miten onnistumme siinä. Ja tietenkin toivon, että se tarjoaa katsojille jotain uutta lauantai-iltaan. Ennen kaikkea viihdettä ja jotain hauskaa, kuin myös jotain ajattelemisen aihetta.

Lue myös:

    Uusimmat