Uutissuomalainen: Terrorismin itseopiskelu rangaistavaksi – "Tunnusmerkistö voi täyttyä kirjoja lukemalla"

Terrorismin opiskelu itsenäisesti esimerkiksi internetin avulla on tulossa rangaistavaksi myös Suomessa, kertoo yhdeksän lehden yhteistoimitus Uutissuomalainen. Lainmuutoksen syynä on EU:n uusittu terrorismirikosdirektiivin sanamuotoilu.

Lakimuutoksessa rangaistavaa olisi muun muassa toiminta, jossa ”internetiä hyödyntäen itsenäisesti opiskellaan tuliaseita tai muita aseita koskevaa tietoa tarkoituksena toteuttaa terrorismirikos tai myötävaikuttaa terrorismirikoksen tekemiseen”. 

Tällä hetkellä ainoastaan toiselta henkilöltä saatu terrorismikoulutus on kriminalisoitu.

Lainmuutoksen syynä on EU:n uusittu terrorismirikosdirektiivi, josta on poistettu aikaisempi viittaus ”toiselta henkilöltä vastaanotettava”. Direktiivi kattaa siten myös terrorismia valmistelevan itseopiskelun.

Uusien säädösten on määrä tulla voimaan vuoden päästä.

Perustuslakivaliokunta antoi direktiiviehdotuksesta lausuntonsa viime syksynä. Valiokunta sai lausunnot muun muassa Turun yliopiston oikeustieteen professorilta Juha Lavapurolta, jonka mielestä keskeinen ongelma on, että yhä varhaisemman vaiheen valmistelua aletaan kriminalisoida.

– Ollaan lähellä, että kriminalisoidaan jo valmistelun valmistelu ja valmistelun valmistelun yritys. Periaatteessa tunnusmerkistön voi täyttää käymällä kirjastossa ja lukemalla ”vääränlaisia kirjoja”, Lavanpuro sanoo Uutissuomalaiselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja