Uutissivusto paljasti ökyrikkaiden verotiedot: Maailman rikkain mies Jeff Bezos ei maksanut lainkaan veroja vuonna 2007 ja 2011

Maailman rikkaimman henkilön Jeff Bezosin omaisuus kasvoi vartissa yli 13 miljardilla 0:45
Näin maailman rikkaimman henkilön Jeff Bezosin omaisuus kasvoi vartissa yli 13 miljardilla

Uutissivusto on vuotanut tiedon, jonka mukaan Yhdysvaltojen rikkaimmat ovat maksaneet äärimmäisen vähän tuloveroa.

Tutkivaa journalismia tuottava Propublican on nähnyt kertomansa mukaan maailman rikkaimpien henkilöiden veroilmoitukset. Joukossa on muun muassa Jeff Bezos, Elon Musk ja Warren Buffett.

Propublican mukaan Bezos ei maksanut veroja lainkaan vuosina 2007 ja 2011. Muskin taas kerrotaan jättäneen verot maksamatta vuonna 2018.

Valkoisen talon edustajan mukaan kyseessä on laiton vuoto, jota FBI ja veroviranomaiset tutkivat parhaillaan.

Propublica kertoi analysoivansa saamiaan tietoja ja julkaisevansa tarkempia yksityiskohtia lähiviikkoina. Selvityksen mukaan Yhdysvaltojen 25 rikkainta maksavat vähemmän veroja kuin monet maan tavalliset työntekijät. Luku on keskimäärin lähes 16 prosenttia oikaistusta bruttotulosta.

– Heillä on valtava kyky löytää vähennyksiä, hyvityksiä ja hyödyntää järjestelmän aukkoja, julkaisun toimittaja ja tuottaja Jesse Eisinger kommentoi Today-ohjelmassa.

Propublican julkaisemien nimien listalta löytyy myös New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg, joka on kertonut hyödyntävänsä laillisia keinoja, jotta tietojen vuotaja saadaan selville.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psakin kerrotaan alleviivanneen, että "luottamuksellisten valtion tietojen luvaton luovuttaminen" on laitonta.

Keskustelu varakkaiden verotuksesta ja kansalaisten kasvavasta eriarvoisuudesta on puhuttanut Yhdysvalloissa jo pitkään. BBC ei ole pystynyt vahvistamaan Propulican väitteitä.

Lue myös:

    Uusimmat