Uusivuosi kuplien tulevi

Vuodenvaihde lähestyy ja juhlavaihde pitää siirtää pari pykälää ylöspäin joulurauhasta railakkaaseen aattojuhla-asentoon. Tällaisiin riehakkaammanpuoleisiin juhliin kuten uudenvuodenaatto virittäydytään yleisesti kuohuvan viinin voimin, eikä tavassa ole mitään moitittavaa.

Herkät ja hilpeät mutta niin lyhyen elämänkaaren omaavat kuplat tuovat tilanteeseen tiettyä vertauskuvallista dramatiikkaa, samppanja on arvokasta ja saa nauttijansa tuntemaan itsensä arvostetuksi. Ja kaiken eleganssin ja glamourin lisäksi kuohujuoman sisältämä hiilidioksidi hieman nopeuttaa alkoholin imeytymistä ja juhlakansa hilpeytyy mukavasti jo muutamalla lasillisella. Ja onhan samppanjapullojen poksauttelu, jollei aivan vaaratonta niin fyysisesti huomattavasti turvallisempaa kuin rakettien ampuminen ja pommien paukuttelu.

Samppanja ja kuohuviinipullon avaamisessa kannattaa muistaa pari sääntöä niin homma hoituu tyylikkäästi, taloudellisesti ja ennen kaikkea turvallisesti.

- Jäähdytä pullo huolella, jääkaappi kannattaa täyttää jo edellisenä päivänä. - Käsittele pulloa rauhallisesti, samppanjapulloa ei kannata siirrellä juhlapaikalle esim. repussa vaan vieraat voi kutsua pullon luo. - Kun korkkia varmistava rautalankaviritys on avattu, pidä korkista vasemmalla kädellä kiinni äläkä irrota ennenkuin pullo on auki. - Pidä pullo tässä vaiheessa 45 kulmassa jotta viinin ja ilman rajapinta on mahdollisimman suuri, tällöin purkautuva kaasu tuo viiniä mukanaan mahdollisimman vähän. - Kierrä pulloa oikealla kädellä samalla kun pidät vasemmalla kädellä korkkia paikallaan ja jarrutat sen ulostyöntymistä. - Suoritus on onnistunut kun korkki irrotessaan päästää pitkän, vaimean suhahduksen jota verrataan, tuota, tyytyväisen naisen huokaukseen. - Vanhojen samppanjapullojen korkit saattavat olla niin kasaanpainuneita että ne päästävät kaasut yllättävän nopeasti ohitseen, tosin näissä on yleensä hieman vähemmän painetta mikä kompensoi hieman roiskevaaraa. - Lasit kannattaa olla valmiina jo ennenkuin lähdetään korkkailemaan ja pyyheliinankin voi varata vierelle mahdollisten roiskeiden pyyhkimistä varten.

Alko on todellinen samppanjanostajan mekka, merkkejä ja malleja löytyy todella laajalti ja hinnoittelu on tasapuolista ja kohtuullista, mikä johtunee valtiomonopolin toimintaa ohjaavista laeista. Uusien merkkien kokeilu on mukavaa mutta joskus pitää pelata varman päälle, joten luettelen tässä muutaman hyväksi havaitsemani tuotteen ostamisen avuksi.

Täysin kuivista kuohuviineistä minua ovat viehättäneet suorastaan kireä, kuivien cavojen eli espanjalaisten samppanjamenetelmällä tehtyjen kuohuviinien perikuva, Freixenet Cordon Negro Brut ( 8,50 /koodi:8961) sekä hieman runsaampi ja tasapainoisempi Codorn u Brut Cuv e Raventos (12,42 /koodi: 8914). Cuv e l Ecusson Brut (10,85 /koodi: 8893) Luxemburgista on myös yllättänyt pehmeydellään ja leveydellään useissa tilanteissa.

Makeammista kuohuviineistä jo ihanalla rypäleellisyydellään ja omintakeisella aromillaan valloittava Asti Gancia (9,49 /koodi: 9801) sopii juhlatunnelman tuojaksi ja varman puheenaiheen saa hankkimalla juhlajuomaksi Cockatoo Ridge Black Sparkling Rediä (12,84 /koodi: 586267). Toimi kesällä Aurajoen rannoilla ja varmasti myös talvikaudella.

Samppanjaosastoa silmäillessä ensimmäisenä huomion kiinnittää osuuskuntatuottaja Nicolas Feuillatten Brut Premier Cru (24,30 /koodi: 8662). Kyseinen viini edustaa kevyttä, nuorekasta ja hieman sitrusaromista tyylisuuntaa ja on myös melko edullinen.

Raskaamman luokan vuosikerraton valinta tänä vuonna saattasi olla vaikka Bollinger Special Cuv e (33,90 /koodi: 8715) Tuntuu siltä että kyseinen talo ei suostu tinkimään laadustaan ei rahan, ei rakkauden eikä minkään vähäpätöisemmänkään syyn vuoksi.

Ja sokerina pohjalla kunnon vinkki: Duval-Leroyn Fleur de Champagne Extra Brut 1995 (30,60 /koodi: 8594). Valloittavaa, runsasta, moniulotteista, laadullisesti ykkösluokan vuosikertasamppanjaa ja edullisemmin kuin monien isojen merkkien vuosikerrattomat peruscuveet.

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja