Mainos

Uusintoja tiedossa? Näin Ruotsin vaaleissa hutiloitiin

Hävinneitä äänestyslippuja, vaalivilppiä, juna-asemalta löytyneitä äänestyskuoria ja epäselvyyksiä ääntenlaskussa useissa kunnissa. Ruotsin vaalijärjestelmä ja siinä ilmitulleet suoranaiset virheet ovat poikineet ennätysmäärän valituksia vaaliviranomaiselle.

Eiliseen iltapäivään mennessä vaaleista oli tehty 43 valitusta.Valitusten määrä on seitsenkertainen esimerkiksi viime vaaleihin verrattuna. Valitusten suuri määrä saattaa johtaa uusintaäänestykseen joissakin kunnissa. Koko Ruotsissa uusintaäänestystä ei kuitenkaan järjestetä.

Pussia ei sinetöity - äänet hylättiin

Värmlannissa, Arvikassa, äänestyksen uusiminen on hyvin todennäköistä, sillä suuri määrä äänistä jäi laskematta kokonaan vaaliviranomaisten virheiden takia. Ruotsin lehdistö kutsuu Arvikan tapausta vaalifiaskoksi, sillä täytettyjä äänestyslipukkeita kuljetettiin Värmlannin lääninhallitukselle avoinaisessa, sinetöimättömässä pussissa.

- Koska äänestyslipukkeet eivät ole olleet vaaliuurnassa, emme ole voineet laskea niitä mukaan tulokseen, sanoo lääninhallituksen vaalivastaava Gith Nilsson SVT:lle.

Ennakkoääniä ei koskaan lähetetty eteenpäin

Halmstadin kunnassa tehdyt virheet saattavat vaikuttaa uusintavaalien järjestämiseen muutamassa muussa kunnassa; yli 200 Halmstadissa jätettyä ennakkoääntä ei nimittäin koskaan päätynyt niihin kuntiin, joissa ne olisi pitänyt laskea mukaan vaalitulokseen. Halmstadista jäi lähettämättä 29 ennakkoääntä eteenpäin muun muassa Göteborgiin, jossa porvariallianssi hävisi sosiaalidemokraateille vain 19 äänellä.

- Uusintavaali saatetaan järjestää mikäli käy ilmi, että näillä äänillä olisi todella ollut merkitystä vaalitulokseen, kertoo Uppsalan yliopiston oikeustieteen professori Thomas Bull Svenska Dagbladetille.

Äänestyskuoria löytyi revittynä juna-asemalta

Tukholman eteläpuolella sijaitsevassa Salassa noin 15 avattua äänestyslipukkeiden kuorta löytyi vaalien jälkeen paikalliselta juna-asemalta. Kuoret olivat ennakkoon ulkomailta äänestäneiden äänestyskuoria. TV4 Västeråsin mukaan Eskilstunasta tulleet kuoret oli revitty auki, eikä niissä ollut sisällä vaalilipukkeita.

- Selvitämme tämän asian perinpohjaisesti, sanoo Eskilstunan vaalijärjestäjä Sirpa Lindelöf SvD:lle.

Mies äänesti ennakkoon neljä kertaa

Göteborgissa 54- vuotias mies äänesti ennakkoon jopa neljä kertaa kolmella eri äänestyspaikalla. Vaaliviranomaisten mukaan yhtäkään miehen antamista äänistä ei ole kuitenkaan laskettu. Miestä odottaa syyte vaalivilpistä.

- Hän on yrittänyt tietoisesti vaalivilppiä ja nyt syyttäjän pitää tutkia asia, sanoo vaalipiirin kansliapäällikkö Bill Werngren Göteborgs-Postenille.

Monissa kunnissa puolueita erotti vain muutama ääni

Muutamassa kunnassa vaalitulos riippuu muutamasta äänestä ja uusintaäänestystä on vaadittu sen takia. Esimerkiksi Örebrossa porvariallianssin kansanpuolue on kertonut valittavansa tuloksesta, sillä kansanpuolue hävisi sosiaalidemokraateille vain yhdellä ainoalla äänellä.

Aikaisintaan marraskuussa selviää mikäli valitukset johtavat uusintaäänestykseen joissakin kunnissa. Valitusten määrän odotetaan kuitenkin kasvavan sillä ruotsalaisilla on edelleen 10 päivää aikaa tehdä valitus vaaliviranomaiselle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.