Mainos

Uusi Suomi: "Yhteyttä turvapaikanhakijoihin luodaan ehkä tarkoituksella"

Yksi Pariisin terrori-iskujen tavoite on saattanut olla jännitteiden lietsominen turvapaikanhakijoita vastaan.

Näin arvelee väkivaltaisen islamismin tutkija Juha Saarinen Uudelle Suomelle.

Saarisen mukaan on mahdollista, että jos Pariisin iskut osoittautuvat terroristijärjestö Isisin keskusjohdon organisoimiksi, yhtenä tavoitteena iskuissa on voinut olla turvapaikkatilanteen nostamien jännitteiden lietsominen Euroopassa.

– On mahdollista, että iskuilla pyritään polarisoimaan yhteiskuntia Euroopassa, pyritään hyväksikäyttämään olemassa olevia jännitteitä. Pidän tätä jopa erittäin todennäköisenä, Saarinen sanoo lehdelle.

Finnish Middle East Consulting Group -yhtiössä työskentelevän Saarisen mukaan ei ole edelleenkään viitteitä siitä, että pakolaisten joukkoon olisi soluttautunut satoja, jopa tuhansia ISIS-terroristeja.

– Se, että pakenevien ihmisten seassa olisi yksittäisiä vaarallisia ihmisiä on teoriassa mahdollista, ja nyt näyttää siltä, että myös käytännössä, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Pariisissa kuolleiden terroristien mukana on ollut ainakin yksi passi, mutta vielä ei tiedetä, onko sen omistaja ollut mukana iskussa vai onko passi otettu mukaan tarkoituksella lavastaa turvapaikanhakijat tilanteeseen.

Terrori-iskujen yhteydessä tutkittavasta syyrialaisesta passista on saatu lisää tietoa. Serbian sisäministeriön mukaan passin haltija tuli Serbiaan 7. lokakuuta ja haki turvapaikkaa.  

Aiemmin Kreikka on vahvistanut, että passi kuului Kreikassa lokakuussa rekisteröityneelle turvapaikanhakijalle. Kreikan poliisi on sanonut pitävänsä mahdollisena, että passi on vaihtanut omistajaa ennen iskuja. Yhdysvaltalainen turvallisuuslähde arvioi puolestaan CBS-uutiskanavalle, että passi voi olla väärennös.  

Passi löytyi yhden terrori-iskun tapahtumapaikalta.  

Saarinen arvioi Uudessa Suomessa, että jos Pariisin iskut olivat Isisin keskusjohdon ohjaamia, Kreikan reittiä on voitu käyttää nimenomaan siksi, että sen seurauksena iskut liitetään lännessä pakolais- ja siirtolaiskriisiin.

Hänen mielestään Pariisin iskuissa on elementtejä, jotka viittaavat siihen, että yhteyttä turvapaikanhakijatilanteeseen on pyritty luomaan tarkoituksella.

Lue myös Uuden Suomen juttu: 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.