Mainos

Iskupaikalta löytynyt passi herätti huolen – syyrialaispakolaiset pelkäävät asenteiden koventumista

Euroopassa olevia syyrialaispakolaisia huolestuttaa asenteiden koventuminen heitä vastaan. Syynä on terroristin ruumiin vierestä löydetty Syyrian passi, jota epäillään väärennetyksi.

Ainakin 129 ihmistä on kuollut Pariisin terrori-iskuissa, joiden tekijäksi on ilmoittautunut äärijärjestö Isis. Terrorijärjestön kauhut ovat tuttuja monille Eurooppaan kotimaastaan Syyriasta paenneelle.

– Tiedämme miltä tuntuu kun joku hyökkää vastaan. Mekin olemme kokeneet sen, Syyriasta paennut Eyad sanoo Huffington Postille.

– Emme ole ranskalaisia, mutta asumme täällä, joten meidän pitäisi tehdä jotain kaupungille, joka on tukenut meitä. Meidän pitää olla toistemme tukena.

Passin löytyminen huolestuttaa

Ranskan poliisi löysi Syyrian passin terroristi-iskun tekijän ruumiin vierestä. Passia epäillään väärennökseksi, mutta se on herättänyt keskustelua siitä, tuliko joku hyökkääjistä Eurooppaan turvapaikanhakijoiden joukkoon soluttautuneena. Serbian sisäministeriön mukaan Syyrian passia kantanut henkilö tuli Eurooppaan Serbian kautta.

Kreikka on aiemmin vahvistanut, että Syyrian passi kuului Kreikassa 3. lokakuuta rekisteröityneelle henkilölle, joka oli tullut Kreikkaan Leroksen saaren kautta. 

Syyrialainen 22-vuotias Ghaleb pitää passin löytymistä huolestuttavana ja uskoo, että se on lavastettu. Hän sytytti kynttilän Pariisin iskussa menehtyneiden muistolle Ranskan suurlähetystön edustalla Berliinissä.

– Koko alue on tuhoutunut, mutta passi jäänyt sinne ehjänä. Todella kummallista.

– Olemme heidän (pariisilaisten) tukenaan, haluamme auttaa. Se, mitä heille tapahtui, on jotain sellaista mitä tapahtuu joka päivä Syyriassa, hammaslääketiedettä Damaskoksessa opiskellut Ghaleb sanoi AFP:n mukaan.

Tarkoituksenmukaista?

Niin ikään Syyriasta paennut Mouhanad Dawood sanoo, että eurooppalaisten täytyy ymmärtää, etteivät pakolaiset ole terroristeja. Hän on kokenut Saksan ilmapiirin hyvänä, mutta pelkää, että asenteet pakolaisia kohtaan koventuvat.

– Suuri joukko pakenee terroristeja, erityisesti Isis-järjestöä.

– Terroristi on terroristi, sama se mistä hän tulee, Dawood kommentoi AFP:lle.

Asiantuntijat ovat arvelleet, että Isisin tavoitteena on mahdollisesti tarkoituksenmukaisesti ollut iskujen ja turvapaikanhakijoiden yhdistäminen toisiinsa. 

Esimerkiksi jihadismitutkija Juha Saarinen on arvioinut, että iskujen merkit viittaavat siihen, että Isis on tarkoituksella pyrkinyt luomaan yhteyttä turvapaikanhakijatilanteeseen lietsoakseen jännitteitä Euroopassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.