Uusi sato tuplaa perunankulutuksen

Varhaisperuna on haluttu ja odotettu sesonkituote, joka ilmestyessään markkinoille liki kaksinkertaistaa perunankulutuksen tavanomaisesta kuukausitasosta. Suomalaiset syövät perunaa kuukausittain keskimäärin noin 4-4,5 kiloa per henkilö, mutta kesäkuussa varhaisperunasesonki nostaa kulutuksen huomattavasti suuremmaksi. Markkinointipäällikkö ANNE VUORI Kotimaiset Kasvikset ry:stä toteaa, että tuotteen gastronomista arvoa kuvaa hyvin se, että varhaisperunan kulutus on suurimmillaan silloin, kun sen hinta on korkein eli heti kauden alussa.

Vaikka perunan hinta vaihteleekin vuodesta toiseen, trendi näyttäisi olevan aina sama eli sekä hinta että kulutus hypähtävät voimakkaasti ylös kesäkuun lopun ja heinäkuun alun välisenä aikana. Alimmilleen perunankulutus putoaa elokuun loppupuolella sesongin jälkeen, mikä näkyy myös hinnoissa. Vuori tuumii, että kalliimman varhaisperunan kulutus antaa uskoa siihen, että hinta ei määrää kaikkea elintarvikemarkkinoilla. - Tuskinpa paprikan kulutustakaan nostaisi juuri lainkaan se, että hintaa pudotettaisiin. Ihmiset etsivät kasviksista oikeita makuja eivätkä katso pelkää hintalappua, Vuori pohtii.

Peruna, suomalaisten parsa

Varhaisperunan sesonki Suomessa muistuttaa parsan sesonkia Keski-Euroopassa. - Meillä varhaisperunaa odotetaan ja sen ilmestymisestä kauppoihin puhutaan kuten muualla Euroopassa parsasta. Suomessa perunan ympärille ei ole kuitenkaan kehittynyt juhlia, kuten parsan tai toisen suositun sesonkituotteen rapujen ympärille, Vuori pohtii.

Tänä vuonna ensimmäiset avomaan varhaisperunat ilmestyivät kauppoihin heti kesäkuun alussa ja kasvihuoneista perunaa nostettiin jo huhtikuun puolella. Vilkkain satokausi alkoi vasta juhannuksen jälkeen eli suunnilleen yhtä aikaa lämpimien säiden kanssa. Kesäinen auringonpaiste ja uudet, ihanat perunat houkuttelevat suomalaiset sankoin joukoin perunakattilaloiden äärelle sillipurkin, voinokareen tai vaikka pestokastikkeen kanssa.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja