Uusi laki astuu voimaan – näistä palveluista tulee maksuttomia

MTV Uutisten kysely: Näin soteuudistuksen vaikutuksia arvioidaan maakunnissa 2:06
Video: Näin soteuudistuksen vaikutuksia arvioidaan maakunnissa, selviää MTV Uutisten kyselystä

Maksukatto säilyy 683 eurossa, mutta sitä kerryttää aiempaa useampi maksu.

Uudistettu asiakaspalvelulaki astuu voimaan tänään. Se laajentaa palvelujen maksuttomuutta ja laskee monien palvelujen maksua. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että lähes miljoonan suomalaisen asiakasmaksut pienenevät nykyisestä.

Maksuttomia palveluja ovat jatkossa esimerkiksi hoitajavastaanotot perusterveydenhuollossa, alle 18-vuotiaiden poliklinikkakäynnit sekä hiv:n ehkäisyyn tarkoitettu lääkitys.

Maksukattoa laajennetaan. Se koskee jatkossa muun muassa asiakasmaksuja, joita peritään suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin. Lisäksi maksukattoa kerryttävät jatkossa myös sellaiset asiakasmaksut, joihin on myönnetty toimeentulotukea.

Maksukatto säilyy 683 eurossa. Asiakkaan pitää edelleen itse seurata sen täyttymistä. Tämän seurantavastuun siirtämistä pois asiakkaalta selvitetään asiakasmaksulain uudistamisen seuraavassa vaiheessa.

Uuteen lakiin on kirjattu myös säännöt pitkäaikaisten asumispalvelujen maksuista.

Kunnille tulee velvollisuus kertoa asiakkaalle maksun alentamisesta ja perimättä jättämisestä. Tarkoitus on, että asiakkaat eivät joutuisi turvautumaan toimeentulotukeen asiakasmaksuista selvitäkseen.

Lue myös:

    Uusimmat