Hoivakotien asukkaille tulossa minimikäyttövara – moni taho pitää 164 euroa kuukaudessa aivan liian pienenä

2:15
Hoivakotiasukkaalle jää jatkossa kuukaudessa minimissään 164 euroa

Kuun vaihteessa voimaan tuleva asiakasmaksulain muutos jättää hoivakotiasukkaan käyttövaraksi minimissään 164 euroa kuukaudessa. Alan järjestön mukaan se on kohtuuttoman vähän. 

Kuntaliitossa arvioidaan, että kyseinen käyttövara voi osoittautua riittämättömäksi ja johtaa vanhusten maksujen huojentamiseen tai toimeentulotuen tarpeeseen. Ministeriöstä muistutetaan, että huojentamispykälä turvaa asiakkaan asemaa. 

Otetaan esimerkiksi Vieno. Tällä hetkellä Vienolla jää hoivakotimaksujensa jälkeen tilille noin 1500 euron nettotuloistaan reilut 200 euroa kuussa. Ja siitäkin suuri osa kuluu lääkkeisiin. 

Asiakasmaksulain muuttuessa Vieno maksaa tuloistaan ensin hoivakotihuoneen vuokran, eli runsaat 400 euroa ja lääkkeet noin 150 euroa.

Lääkkeistä Vienolla huomioidaan asiakasmaksulain yhteydessä sairausvakuutuskorvattavien lääkkeiden omavastuuosuus, mikä on noin 50 euroa kuukaudessa. Omaisuutta ei huomioida asiakasmaksua määrättäessä.

Jäljelle jäävistä tuloista tuleva hyvinvointialue perii Vienolta 85 prosenttia

Jäljelle jäävistä tuloista tuleva hyvinvointialue perii Vienolta 85 prosenttia. Täten Vienolle jäisi tuloistaan vain noin 150 euroa. Uusi laki kuitenkin turvaa sen, että jokaisella asukkaalla on maksujen jälkeen käytettävissään minimissään 164 euroa kuussa. 

– Mielestäni se on ihan kohtuullinen, kun ottaa huomioon, että asiakas saa tehostetussa palveluasumisessa palveluun sisältyvän aterian, ylläpidon, hoivan ja maksua määrättäessä hänellä huomioidaan lääkkeet ja sitten se iso asumismeno, kertoo erityisasiantuntija Marjo Kekki.

Pitäisikö siis 164 euroa kuussa riittää puhelimeen, vaatteisiin ja avoterveydenhuollon palveluihin?

– Kyllä.

Ja teidän mielestänne se riittää?

– Kyllä.

Järjestö on eri mieltä.

– Se on todella vähän. Eihän eläminen lopu, kun vanha ihminen muuttaa tehostettuun palveluasumiseen, toteaa VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.

– Pitää olla oikeus ostaa lapsenlapselle pieni lahja, yhtä lailla puhelinliittymä, jalkahoitaja, tai voi käydä kampaajalla. Vanhoilla ihmisillä myös tehostetussa palveluasumisessa pitää olla mahdollisuus välillä herkutella tai käydä torilla kahvilla, Dufva jatkaa. 

Laki yhdenmukaistaa käytäntöjä

Kuntaliiton asiakasmaksuselvityksen mukaan hoivakotiasukkaan vähimmäiskäyttövara vaihtelee tällä hetkellä reilusta satasesta liki 600 euroon. Uusi laki yhtenäistää kirjavia käytäntöjä.

– Se yhdenmukaistaa hoivamaksuja, mutta myös tätä terveyden tasa-arvoa, eli tavoitteena on, että se lisää sitä ja hoidon saatavuutta.

Kuntaliitossa arvioidaan, että lakiin säädetty vähimmäiskäyttövara voi osoittautua riittämättömäksi ja johtaa maksujen huojentamiseen tai toimeentulotuen tarpeeseen, Dufva toteaa. 

Mikäli asukkaan käyttövara ei riittäisi pakollisiin menoihin, ministeriön mukaan laissa oleva huojentamispykälä turvaa asiakkaan asemaa.

– Suurimmalle osalla asiakkaista se riittää. Jos ei riitä, meillä on aina asiakasmaksun alentamista koskeva pykälä, joka velvoittaa kuntaa arvioimaan, että tuleeko maksua huojentaa, Kekki toteaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja