Uusi käänne rasismikohussa: Jääkiekkoliitto valmis pyytämään anteeksi lapsipelaajalta, mutta ei halua maksaa korvauksia

Suomen Jääkiekkoliitto on tarjonnut sovintoehdotusta ja anteeksipyyntöä nuorelle kiekkojuniorille, jonka Lahden Pelicans kertoi joutuneen rasistisen käytöksen kohteeksi kiekkokaukalossa.

Aiemmin Jääkiekkoliitto hylkäsi yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemän sovintoesityksen, joka piti sisällään 3 000 euron korvaukset JuniorPelicans-valmentaja Juha Sokan ja juniorin perheen oikeudellisista kuluista.

Pelicansin U13-joukkueen pelaaja koki marraskuussa pelatussa junioriottelussa vastustajajoukkueen pelaajilta. Valmentaja Sokka kertoi käytöksestä vastustajan edustajille ja määräsi joukkueensa pukukoppiin. Ottelu keskeytyi tapauksen takia. Sen päätöksen teki Pelicans-valmennus, ei ottelun tuomari, mistä Jääkiekkoliitto alun perin rankaisi lahtelaisia.

Jääkiekkoliitto antoi seuralle tuhannen euron sakot, jotka se kuitenkin perui asian tultua julkisuuteen. Sokan toimintakielto sen sijaan vain lyheni kolmesta ottelusta yhteen Urheilun oikeusturvalautakunnan suosituksesta.

Tuoreessa tiedotteessaan Jääkiekkoliitto kertoo pyytäneensä ulkopuolisia, riippumattomia asiantuntijoita arvioimaan, syyllistyikö liitto yhdenvertaisuuslakia rikkovaan toimintaan, kuten yhdenvertaisuusvaltuutettu oli aiemmin esittänyt.

Saamiensa vastauksen mukaisesti liitto katsoo edelleen toimineensa lain mukaisesti. Näin ollen Jääkiekkoliitto ei pidä myöskään vahingonkorvauksien maksamista perusteltuna.

Liitto ei tiedotteessaan kerro, mitä nämä asiantuntijatahot ovat.

Liitto ei löytänyt näyttöä väitteille

Tiedotteessaan Suomen Jääkiekkoliitto kuitenkin kertoo, että sen tekemään sovintoesitykseen sisältyy anteeksipyyntö nuorelle pelaajalle siitä, ettei tätä kuultu henkilökohtaisesti kurinpitoprosessin yhteydessä.

– Jääkiekkoliitto myös pahoittelee sitä, että ottelun tuomaritoiminnassa on ollut puutteita. Sitoudumme lisäksi lisäämään ohjeistusta ja koulutusta tuomareille epäillyistä syrjintätilanteista ja arvioimaan kurinpidon kehittämistarpeita, liitto sanoo.

Samalla liitto huomauttaa, ettei sen tekemissä selvityksessä ole tullut esiin näyttöä väitetystä rasistisesta solvauksesta.

– Tapauksessa on vain kahden nuoren pelaajan sana sanaa vastaan. Haluammekin korostaa, että tässä tapauksessa kumpikin osapuoli on lapsi, ja oikeusturvan tulee mielestämme toteutua molempien osalta. Jos selvityksemme perusteella olisi pystytty osoittamaan asian tapahtuneen, niin olisimme ehdottomasti ryhtyneet sen mukaisiin toimenpiteisiin, liitto vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat