Uskomaton epäonni! Pidempi ura olisi taannut tehokkaan syöpähoidon

Terveyttä osaa arvostaa vasta kun sen menettää, ja sama pätee työterveyshuoltoon. Yleisradiossa pitkän uran tehnyt toimittaja Vesa Laaksonen sai tietää sairastavansa syöpää kuusi kuukautta eläkkeelle jäämisensä jälkeen. Hieman pidempi ura olisi säästänyt hänet uuvuttavalta, pitkältä ja kalliilta syöpätaistelulta.

– Jos olisin ollut puoli vuotta kauemmin töissä, tilanteeni olisi täysin toinen, toimittaja Vesa Laaksonen huokaa.

Hänellä todettiin syöpä syksyllä 2006, puoli vuotta eläkkeelle jäämisen jälkeen. Työn myötä loppui myös työterveyshuolto, joka olisi mahdollistanut ripeät jatkotutkimukset ja edelleen nopean hoitoon pääsyn.

– Olen nauttinut Yleisradion työterveyshuoltoa ja tottunut siihen. Kun jää eläkkeelle, tippuu ihan eri maailmaan, Vesa kertoo.

Vesa sai odottaa yli puoli vuotta sädehoidon aloitusta. Lopulta hän joutui kuitenkin turvautumaan yksityiseen syöpäklinikkaan, jonka korkeat kulut hän joutuu maksamaan omasta pussista, vailla tukea edes valtiolta.

Tämäkö syy julkisen terveydenhuollon vaikeuksiin?

Kokemansa ja kuulemansa jälkeen Vesa suhtautuu skeptisesti julkiseen terveydenhuoltoon, eikä usko sen ainakaan parantuvan. Hän uskoo, että yksi syy voi piillä juuri työterveyshuollossa.

– Ihmiset, jotka käyvät töissä – se tärkein veroja maksava joukko – heillä terveydenhuolto on kunnossa, Vesa toteaa.

– Onko niin, että koska julkinen puoli koskee eläkeläisiä ja työttömiä, ajatellaan, ettei sitä kannata kehittää? Jos työssäkäyvä porukka joutuisi tähän tilanteeseen, siitä tulisi ehkä isompi meteli.

Vesa kertoo, että hänelle oli aivan uutta joutua jonottamaan lääkärinaikaa viikkoja. Työterveyshuollossa vastaanotolle pääsi usein jopa saman päivän aikana.

– Täällä kotonani Veikkolassa normaaliaika, jonka voi joutua odottamaan terveyskeskuslääkärille, on 29 vuorokautta. Siinä ajassa sitä jo joko paranee tai kuolee, hän naurahtaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat