Uskoisitko? Tämä sitruuna ei ole keltainen

Tälläkin hetkellä aivosi osaavat arvata, että sitruuna on keltainen. Hienoa, eikö?

Katso yllä olevan sitruunan kuvaa. Katso sitä tarkkaan.

Huonoja uutisia: tuo sitruuna ei ole sitä, mitä uskot sen olevan. Se ei nimittäin ole keltainen. Eivätkä muuten ole nämäkään:

Jos katsot kädessäsi olevaa sitruunaa, se näyttää keltaiselta. Tämä johtuu siitä, että sitruuna imee itseensä kaikki muut nähtävissä olevat valon aallonpituudet paitsi keltaisen. Keltaisen valon se heijastaa takaisin silmääsi.

Sama prosessi ei onnistu, jos sitruuna on vain kuva puhelimen tai tietokoneen näytöllä.

Värit

  • Värejä havaitsevat silmän verkkokalvon tappisolut
  • Silmässä on on 5–6 miljoonaa tappisolua 
  • Tappisoluissa on kussakin yhtä pigmenttiä, joka kertoo, mille valon aallonpituusalueille solu on herkkä

Kuten ehkä olet havainnut, näet sitruunan, auton ja sateenvarjon keltaisina myös näytöllä. Miksi? Syy on yksinkertainen: aivosi päättelevät niiden olevan keltaisia.

Tosiasiassa tietokoneesi näyttö ei tuota keltaista valoa; se tuottaa punaista, sinistä ja vihreää valoa. Näet siis "feikkikeltaista".

Silmän aistisolut havaitsevat sinistä, vihreää ja punaista valoa. Keltaisen valon aallonpituus osuu vihreän ja punaisen väliin. Kun näet keltaisen sitruunan, vihreää ja punaista havainnoivat solut aktivoituvat. Aivosi osaavat päätellä, että kyse on keltaisesta.

Puhelimen tai tietokoneen näytön täytyy siis vain esitellä silmällesi vihreää ja punaista sopivassa suhteessa ja voilá – keltaista!

Menikö ohi? 

Katso selitys videolta englanniksi!

Lähde: Ifl Science

 

Lue myös:

    Uusimmat