ISW: Putin valmistautuu suureen sotaan Natoa vastaan, vaikka Venäjä on USA:n mukaan menettänyt 87 prosenttia sodan alun maajoukoistaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Yhdysvaltain kongressissa: "Vastaanotto on aivan erilainen" 2:29
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tiistaina Yhdysvaltain kongressissa: "Vastaanotto on aivan erilainen"

Venäjä on menettänyt häkellyttävät 87 prosenttia maavoimien kokonaismäärästä, joka sillä oli ennen hyökkäystä Ukrainaan, kertoo uutiskanava CNN. Panssarikalustostaan maa on menettänyt kaksi kolmasosaa. Silti taustalla muhii ajatus sodasta Natoa vastaan, arvioi ajatuspaja ISW.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Julkiseksi tulleen tiedusteluraportin mukaan sota on maksanut Venäjällä 315 000 kuollutta ja haavoittunutta sotilasta.  Raportin mukaan tappiot sekä miehistön että kaluston osalta viivyttävät Venäjän armeijan modernisointiprosessia 18 vuodella.

Venäjän menetyksistä huolimatta sodan käänteet näyttävät entistä huolestuttavimmilta Ukrainalle, kun sodan kaksivuotispäivä lähestyy. Ukrainan vastahyökkäykset hyytyivät syksyllä eivätkä Yhdysvaltain viranomaiset usko, että maa kykenee menestymään rintamalla kummoisesti tulevina kuukausina.

CNN:n tiedot perustuvat Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten raporttiin, joka toimitettiin maan kongressin jäsenille maanantaina. Kongressi käsittelee tällä viikolla Ukrainan seuraavaa 61 miljardin dollarin apupakettia, jonka etenkin republikaanit ovat kyseenalaistaneet.

– Ajatus, että Ukraina työntäisi Venäjän takaisin vuoden 1991 (eli varsinaisille) rajoilleen on järjetöntä, Ohion republikaanisenaattori J. D. Vance sanoi CNN:n haastattelussa sunnuntaina.

Vancen mukaan Ukrainan on nyt selkeästi tuotava esiin, mitä 61 miljardilla voidaan saavuttaa, mitä aiemmin annetuilla 100 miljardilla ei ole saavutettu.

Jos Yhdysvaltain kongressi ei hyväksy uutta lisäapupakettia Ukrainalle, se olisi kuin joululahja Venäjän presidentti Vladimir Putinille, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden totesi Valkoisessa talossa Washingtonissa tiistaina. Biden vakuutti Yhdysvaltojen seisovan Ukrainan rinnalla.

Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi neuvottelivat kongressiin jumittuneesta apupaketista Zelenskyin kolmannella vierailulla Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa viime vuonna.

Jättitappioistaan huolimatta Venäjällä ja Putinilla on pidemmän tähtäimen suunnitelma: Sota Natoa vastaan. Näin arvioi yhdysvaltalainen ajatuspaja ISW.

Sen keskiviikkoraportin mukaan Ukrainassa olisi yhä 420 000 venäläistä miehittäjää, ja Venäjän rajuja menetyksiä on kompensoitu liikekannallepanoilla sekä salatuilla liikekannallepanoilla.

Tavoitteena on kasvattaa reservejä niin, että maa olisi valmis mahdolliseen suureen sotaan puolustusliitto Natoa vastaan. Näitä pyrkimyksiä heikentävät kuitenkin Ukrainassa kärsityt mies- ja kalustotappiot lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat