USA myy yhä enemmän aseita Lähi-itään - asiantuntijat huolissaan

Yhdysvallat myy yhä enemmän aseita ja sotilaskalustoa Lähi-itään. Pentagonin budjetin pienentyessä, Yhdysvaltain aseteollisuus on suunnannut katseensa Isisin leviämistä pelkääviin arabimaihin. Asiantuntijat pelkäävät amerikkalaisten aseiden lisäävän alueen sotia ja siviiliuhreja.

Yhdysvallat myy jo nyt kymmenien miljardien arvosta aseita Arabimaille. Tähän mennessä USA:n Lähi-idän asepolitiikka on tarkoittanut liittolaisille kuten Saudi-Arabialle lentokalustoa, mutta aseet ja ohjukset ovat menneet vain vahvimmalle liittolaiselle Israelille. Nyt Isisin ja Iranin ydinohjelman pelossa Yhdysvallat on valmis laajentamaan asemyyntiä myös muille Lähi-idän liittolaisille.

- Lähi-itä käy läpi ilmiömäistä poliittista ja sotilaallista muutosta. On tärkeää, että USA tuo turvallisuutta näille valtioille kaikilla mahdollisilla tavoilla, sanoo erityisneuvonantaja Adam Scheinman Valkoisesta Talosta MTV Uutisille New Yorkissa.

Yhdysvaltain asepolitiikkaa valvovan järjestön johtaja on asemyynnin hyödyistä kuitenkin toista mieltä.

- On totta, että USA:n myymät aseet kiihdyttävät sotia ja meidän on oltava varovaisia, ettemme pahenna konflikteja, sanoo toimitusjohtaja Daryl G. Kimball Arms Control Associationista.

Yhdysvalloilta haluavat tilata tuhansia ohjuksia, pommeja ja muita aseita ainakin Saudi-Arabia, Qatar, Egypti ja Arabiemiirikunnat. Kimballin mukaan Arabimaiden lisääntyvä ostohalu on tiedossa, mutta ongelmallista on aseiden käytön valvonta.

- Saudi-Arabia on jo nyt käyttänyt USA:n lentokalustoa siviilien tappamiseen Jemenissä. On hyvin vaikeaa valvoa, miten myytyjä aseita loppupeleissä käytetään. Suurimpien asetoimittajien pitäisi harjoittaa parempaa valvontaa ja kontrollia - missä ja miten heidän aseitaan hyödynnetään, Kimball sanoo.

Yhdysvaltojen aseteollisuus neuvottelee uusista asemyynneistä Arabimaiden kanssa. Kun Valkoisen talon edustajalta kysyy tappavien aseiden eettisyydestä konfliktialueella, hän kieltäytyy kommentoimasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja