Urheilijoiden kättelystä skandaali: liitto mätkäisi elinikäisen kilpailukiellon ja erotti johdon

Iranin painonnostoliitto on antanut elinikäisen kilpailukiellon israelilaista kilpakumppaniaan kätelleelle Mostafa Rajaille.

Rajai sijoitti viikonloppua hopealle Masters-tason eli veteraanien MM-kisoissa Puolan Wieliczkassa. Palkintojenjaossa hän kätteli pronssia napannutta Israelin Maksim Svirskyä.

Kaksikko poseerasi myös yhteiskuvissa varsin lämpimissä tunnelmissa. Iranin nykyjohto on kieltänyt jyrkästi maan urheilijoita kättelemästä vihollismaa Israelin urheilijoita, joten seuraamukset olivat välittömät. Iranilaisen uutistoimisto Irnan mukaan nostajan ystävällinen ele ”ylitti Islamilaisen tasavallan punaisen viivan”.

Iranin painonnostoliitto antoi 40-vuotiaalle Rajaille elinikäisen kilpailukiellon, joka koskee painonnoston lisäksi kaikkea muutakin maassa järjestettävää urheilua. Al-Jazeeran mukaan myös painonnostojoukkueen johtaja Hamid Salehinia ja veteraaninostajia edustava komitea joutuivat tapauksen myötä jättämään tehtävänsä.

– Sen lisäksi, että pyydän anteeksi maan vallankumousjohtajalta, marttyyrien perheiltä ja kaikilta Iranin kansalaisilta, lupaan, että emme näe enää koskaan tällaisia tapauksia painonnostoperheessä, liiton puheenjohtaja Sajad Anoushiravani kertoi tiedotteessa.

Rajai on Iranin entinen maajoukkuenostaja, joka on edustanut kotimaataan muun muassa Aasian mestaruuskilpailuissa. 

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Iran antaa urheilijoilleen kilpailukiellon samasta syystä. Urheilijoita on elinikäisten kieltojen takia lähtenyt myös maanpakoon.

Lue myös:

    Uusimmat