Iranin ainoa naispuolinen olympiamitalisti loikkasi Eurooppaan ja haukkuu vallanpitäjät: "Olen yksi miljoonista sorretuista naisista, joiden kanssa hallinto on leikkinyt vuosien ajan"

1:55

Ainoana iranilaisena naisena olympiamitalin voittanut Kimia Alizadeh on ilmoittanut jättävänsä maansa ja muuttavansa Eurooppaan. Hän ilmoitti asiasta Instagram-tilillään.

21-vuotiaan Alizadehin päätöksestä on kertonut muun muassa CNN. Alizadehista tuli ensimmäinen olympiamitalin voittanut iranilaisnainen, kun hän saavutti pronssia taekwondon alle 57-kiloisten sarjassa Rion kesäolympialaisissa vuonna 2016.

Ilmoituksessaan hän kritisoi kovin sanoin Iranin vallanpitäjiä muun muassa tekopyhyydestä ja valehtelusta. Urheilijan mukaan hänen elämäänsä rajoitettiin monin tavoin. Hän sanoi aluksi haluavansa pahoitella, tervehtiä ja jättää jäähyväiset.

– Olen yksi Iranin miljoonista sorretuista naisista, joiden kanssa hallinto on leikkinyt vuosien ajan. He veivät minut minne halusivat, kertoivat mitä sanoa ja miten pukeutua. He käyttivät minua hyväksi aina kun halusivat. Minä ja kaikki muut olimme vain välineitä ja kiitokset piti aina osoittaa hallinnolle.

– Vaikka mitaleitani juhlittiin virallisesti, ei hallinto arvostanut naisten urheilua. Heidän mielestään naisen arvolle ei sovi jalkojen venyttely.

Iranin taekwondoliiton puheenjohtaja Seyed Mohammad Pouladgar tyrmäsi aluksi huhut olympiamitalistin lähdöstä, mutta viikonloppuna Alizadeh vahvisti ne todeksi. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi muuttanut Alankomaihin, mutta asiasta ei ole varmuutta.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja