Uransa 25-vuotiaana päättänyt Petra Olli julkaisi tunteikkaan tiedotteen: ”Vaatii suunnatonta rohkeutta"

Petra Olli: Tältä se maailmanmestaruus haisee 3:16
Petra Olli kommentoi MM-kultamitaliaan MTV Urheilulle lokakuussa 2018.

Painija Petra Olli yllätti ja jopa järkytti suomalaista urheilukansaa ilmoittamalla tiistaina uransa päättymisestä. Erityisen suuri yllätys uran päättyminen oli siksi, että tulevana kesänä Tokiossa kilpaillaan olympialaisissa. Olli ei ollut vielä saavuttanut olympiapaikkaa, mutta oli yksi potentiaalinen olympiapaikan saavuttaja.

Lopettamispäätöksensä Olli julkaisi tiedotteella tiistaina iltapäivällä. Tiedote alkoi tunteikkailla kiitoksilla eri tahoille, jotka ovat Ollia tukeneet tämän uran varrella.

– Olen kiitollinen ja liikuttunut näistä vuosista. Olen ollut nuoresta iästäni huolimatta jo lähes 10 vuotta ammattimaisessa painitreenissä. En voi tarpeeksi kiittää kaikkia matkan varrella minua ja lähipiiriäni auttaneita. On hieroja, fysioterapeutti, lääkäri, manageri, treenikavereita, valmentajia, reissukavereita, kumppaneita, liittojen työtekijöitä ja kylän miehiä. Kiitän jokaista tulevina vuosina henkilökohtaisesti.

Seuraavaksi kiitokset saivat Ollin isä ja äiti, veljet ja "Lappajärven porukka".

– Sieltä on kaikki lähtenyt. Ja heillä on isoin rooli että minusta tuli painija.

Erityisen vuolaat kiitokset tiedotteessa saa Ollin valmentajan Ahto Raska.

– Ahto Raska on ollut onnenpotku. Ahton kanssa luotiin mitaleille pohjat. Ei ollut aina helppoa. Toivon, että moni urheilija saisi kokea valmentajan Ahton tasolla. Ahto on ystävällinen, vastuuntuntoinen, inhimillinen, tiukka, vaativa ja osaava. 

Kiitosten jälkeen Olli kertoi lopettamispäätöksensä taustoista. 

– Jos ei ole 100-prosenttisesti mukana, ei ole mahdollista taistella isossa olympialajissa voitoista. Viime kesän jälkeen on ollut koetuksella urheilija. Nöyrä kiitos liitto, olympiakomitean Pasi Sarkkinen ja valmennus, Ahto ja Maxim, siitä, että tsemppasitte ja innostitte. Kaikkeni tein ja treenasin. Talvi oli varsin hyvä Kiinan-leireineen. Mutta polte ei ole enää ennallaan. Vaatii suunnatonta rohkeutta tunnustaa rehellisesti itselleen sekä muille, että sitä sisäistä poltetta ei ole enää maailman huipulle vaadittavalla tasolla.

– On tullut minun aikani siirtyä sivuun huippupainijan roolista näin 25-vuotiaana. Paini on antanut paljon ja tulee vielä antamaankin, ja uskonkin, että olemme koko tiimini uurastuksen ja esimerkin ansiosta pystyneet luomaan vakaan pohjan suomalaiselle naispainille, minkä turvin seuraavalla sukupolvella on entistä paremmat edellytykset lähteä tavoittelemaan menestyksekästä uraa painin parissa. Tämä on urani vaikein ja raskain päätös, mutta erittäin tarkkaan harkittu sellainen.

Olli saavutti urallaan MM-kultaa 2018 ja -hopeaa 2015. EM-kisoista hänellä on kaksi kultaa ja kaksi pronssia. Rion olympialaisissa 2016 hän kärsi karvaan tappion puolivälierissä.

Lue myös:

    Uusimmat