UPM:n liikevoitto puolittui viime vuonna – loppuvuonna elpymisen merkkejä

Osinkoesitys ennallaan 1,50 eurossa.

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto laski loka-joulukuussa puoleen edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja oli 323 miljoonaa euroa, eli vajaat 13 prosenttia liikevaihdosta.

Myös koko vuoden liikevoitto jäi 1,01 miljardiin euroon, laskien puoleen edellisvuoden tasosta.

Liikevaihto laski loppuvuonna 22 prosenttia 2,5 miljardiin euroon. Hallitus esittää 1,5 euron osinkoa, mikä on saman verran kuin viime vuonna maksettiin.

Uusi toimitusjohtaja Massimo Reynaudo luonnehti viime vuoden tulosta hyväksi ottaen huomioon erittäin haastavan toimintaympäristön, jossa maailmantalouden suhdanteet olivat poikkeukselliset.

–  Vuoden ensimmäisellä puoliskolla käänne huonompaan oli todella voimakas erityisesti Euroopan markkinoilla. Ennen näkemätön varastojen purku vaikutti markkinatoimituksiin, ja samaan aikaan sellun ja energian hinnat laskivat, hän sanoi UPM:n tilinpäätöstiedotteessa.

Vuoden lopulla markkinoilla alkoi näkyä elpymisen merkkejä, ja UPM kykeni parantamaan tulostaan. Viime vuonna valmistui myös kaksi merkittävää investointia, joilta UPM odottaa kasvua vuosiksi eteenpäin.

–  Paso de los Torosin sellutehdas Uruguayssa ja OL3-ydinvoimalaitosyksikkö aloittivat tuotannon toisella vuosineljänneksellä. Nämä merkittävät investoinnit kasvattivat sellun ja energian tuotantokapasiteettiamme noin 50 prosenttia ja vaikuttivat jo vuoden toisen puoliskon toimituksiimme, Reynaudo kiitteli.

UPM odottaa, että koko tämän vuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousee viime vuoteen verrattuna. Vertailukelpoinen liikevoitto jää kuitenkin alkuvuonna alemmaksi kuin viime vuoden lopulla johtuen energiaan liittyvien maksuhyvitysten ajoituksista ja tavallista laajemmasta kunnossapitotoiminnasta tämän vuoden alkupuolella. 

Vuoden alkupuoliskolle on suunniteltu kunnossapitoseisokit Paso de los Torosin, Fray Bentosin ja Pietarsaaren sellutehtailla sekä kaikissa kolmessa Olkiluodon ydinvoimalayksikössä.

Lue myös:

    Uusimmat