Suomalaisten muuttuvat kulutustottumukset on pantu merkille myös Suomalainen menestysresepti -ruokainnovaatiokilpailussa.
S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa tietää, että säilykkeet on vuosia mielletty tasaiseksi ja tylsäksi tuoteryhmäksi.
– Tarjolla on ollut hieman vanhanaikaiseksi miellettyjä tuotteita, ei ole ollut uusiin nykypäivän kuluttajatarpeisiin vetoavia tuotteita, Oksa toteaa.
Koronapandemia toi keväällä 2020 mukanaan muutoksen. Kuluttajat varautuivat olemaan kotona pitkiä aikoja, joten säilykkeet olivat säilyvyytensä vuoksi käytännönläheinen ratkaisu. Oksan mukaan kuluttajat ymmärsivät tuolloin säilykkeiden edut.
– Olemme vuonna 2022 siirtyneet pandemiasta toisenlaisiin poikkeusaikoihin. Nyt kuluttajia kiinnostaa esimerkiksi kotivaran rakentaminen. Moni taho ohjeistaa, että kotona on hyvä olla vähintään 72 tunnin kotivara poikkeustilanteita varten, Oksa sanoo.
Kiinnostus säilykkeisiin on lisääntynyt myös poikkeuksellisen korkean hintainflaation vuoksi, sillä säilykkeet ovat yleisesti ottaen edullista ruokaa.
– Säilykkeet ovat erittäin helppokäyttöisiä, joten yleisen trendin mukaisesti sekin on osaltaan kasvattanut niiden suosiota, Oksa kertoo.
Trendinä kotimaisen vähän hyödynnetyn kalan vaihtoehdot ovat nyt uudella tavalla löytäneet tiensä säilykepurkkiin.
– Särki, silakka, muikku, ahven, lahna ja hauki ovat osa nykyistä kalasäilykemarkkinaa. Niiden myynti on moninkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Tarjonta on synnyttänyt kasvun, Oksa sanoo.
Hernekeiton hyllykaveri
Suomalainen menestysresepti -ohjelman neljännellä kaudella on tällä hetkellä mukana kaksi säilykeinnovaatiota, joista toinen on Nanne Jalman luotsaamat Happyfood&people Oy:n Happy Soup -linssikeitot. Makuvariantteina keitoissa ovat linssi- ja härkäpapukeitto.
– Ajatus lähti omasta tarpeesta ja oivalluksesta. Olen pienen tytön äiti, joten tiedän terveellisille ja helposti valmistettaville vaihtoehdoille olevan kysyntää. Ei ruokaa aina sen isommin ehdi tehdä tai laittaa, Jalma kertoo.
Tuttavallisemmin ”linssariksi” ja ”härnäriksi” kutsuttavissa keitoissa maistuu pehmeän itämainen makumaailma. Linssikeiton maut ovat lähtöisin Jalman hyvältä ystävältä Monalta, joka opetti yhteisten työskentelyvuosien aikana Jalmalle paljon itämaisesta keittiöstä ja maustamisesta.
