Unkarin GP:n topit ja flopit: Barrichello pääsi hienoimpien ohitusten listalle

MTV3:n F1-toimitus listaa tällä kaudella jokaisen GP:n onnistumiset ja epäonnistumiset. Nyt vuorossa ovat Unkarin GP:n topit ja flopit.

1. Rubens Barrichello

Toppilistan kärkeen pääsee todella harvoin kuljettaja, joka häviää aika-ajossa tallikaverilleen ja sijoittuu kisassa kymmenenneksi, mutta nyt Barrichello on minun ykköstähteni Unkarin GP:ssä huikean ohituksensa ansiosta.

Oli mielenkiintoista havaita Barrichellon saaneen Schumacherista suorittamastaan ohituksesta niin paljon virtaa, että hän paahtoi sen jälkeen myös kilpailun kolmanneksi nopeimman kierrosajan, mikä on Williams-autolla aikamoinen suoritus.

Barrichellon huimapäinen ohitus Schumacherista lukeutuu mielestäni tämän vuosisadan viiden hienoimman F1-ohituksen joukkoon. Samalla listalla ovat Häkkisen suorittama tuplaohitus Zontasta ja Schumacherista Spassa 2000, Räikkösen ja Hamiltonin välinen huikea ohittelushow Spassa 2008, Räikköselle voiton tuonut viimeisen kierroksen ohitus Fisichellasta Suzukassa 2005 sekä samassa kisassa nähty Alonson ohitus Schumacherista 130R -mutkassa. Listallani painottuvat Schumacherista suoritetut ohitukset, koska hän on vaikeimmin ohitettava kuljettaja, kuten Unkarissa nähtiin.

Voitte listata jutun perässä olevassa kommenttiosiossa omat 2000-luvun suosikkiohituksenne!

2. Fernando Alonso

Vihdoinkin Alonsolla onnistui kaikki nappiin, ja kävi vähän tuurikin Vettelin rangaistuksen suhteen. Alonso teki mielestäni niin hyvää työtä kuin Ferrarilla oli mahdollista. Aika-ajojen kolmosruutu oli maksimisuoritus ylivoimaisen Red Bullin takana. Lähdössä Alonso ohitti Webberin ja lopussa hän piti Vettelin takanaan reilun 30 kierroksen ajan. Alonso on yhä mukana mestaruustaistossa.

3. Mark Webber

Webber ei voitostaan huolimatta pääse kolmossijaa korkeammalle toppilistalla, koska hän oli Hungaroringilla tallikaveriaan hitaampi. Webber pystyi kuitenkin hyödyntämään hänelle laaditun riskitaktiikan täydellisesti ja oli kaiken lisäksi onnekas, kun rangaistus pudotti Vettelin pois voittotaistosta.

Jos Webberin taktiikka ei olisi toiminut näin hyvin, niin kisan jälkeen olisi luultavasti taas nähty aikamoista teatteria siitä, miksei Red Bull ottanut Webberiä renkaidenvaihtoon turva-autotilanteessa samalla tavalla kuin teki Vettelin kanssa, vaan ajatti australialaista "kakkoskuskiaan" aina 43. kierrokselle asti ennen renkaidenvaihtoa. Onneksi sitä näytelmää ei nyt koettu.

4. Vitali Petrov

Heti kun varikolla käynnistyivät huhut siitä, että Petrovin ensi kauden tallipaikka Renault'lla on vaarassa, nosti viipurilainen tasoaan merkittävästi. Tästä voisi päätellä, että mies on parhaimmillaan paineiden alla ajaessaan. Hungaroringilla Petrov kukisti ensimmäistä kertaa aika-ajoissa tallikaverinsa Robert Kubican ja ajoi kisassa viidenneksi. Hieno suoritus!

Petrovin jatkaminen F1:ssä myös ensi kaudella oli totta kai varmaa jo ennen tätä suoritusta hänen mukanaan tuomansa sponsorirahan takia, mutta nyt myös miehen ajotaidot oikeuttavat F1-jatkoon.

5. Nigel Hope

Williamsin varikkomiehistöön kuuluva Nigel Hope joutui Nico Rosbergin Mercedes-autosta irronneen pyörän tyrmäämäksi, mutta palasi pikaisen lääkärintarkastuksen jälkeen vielä töihin Rubens Barrichellon varikkokäynnin ajaksi. Varikon sitkein kaveri!

1. Michael Schumacher

Kun vauhti ei riitä, pitää Schumin nyt ilmeisesti todistaa itseään radalla muilla tavoilla. Saksalaisen luonto kesti vielä sen, kun Mark Webber ohitti hänet kierroksella, mutta sitten pimeni päässä, kun peileihin ilmestyi hänen entinen apukuskinsa. Ohittamisen saa totta kai tehdä vaikeaksi, mutta jokin raja siinäkin pitää säilyttää. Ei toista saa tietenkään puskea muuriin 300 km/h nopeudessa.

Mitä jos varikolta olisi samanaikaisesti tullut vielä joku kolmas kuski radalle? Siitä olisi tullut todella pahaa jälkeä.

Minun mielestäni Schumacher olisi pitänyt hylätä kisasta, mutta 11. sijan menettäminen ei olisi tietenkään haitannut yhtään, joten 10 lähtöruudun menetys seuraavassa kisassa on itse asiassa vielä sitä kovempi rangaistus.

2. Sebastian Vettel

On se kyllä hämmästyttävää, miten Vettel nyt jo kolmannessa peräkkäisessä kisassa epäonnistui paalupaikalta voittoon ajamisessa. Aika-ajot Vettel vei nimiinsä aivan murskaavan ylivoimaisesti, mutta kisassa turhaakin turhempi oma virhe vei voiton. Veikkaan, että Vettel rikkoo urallaan Schumacherin 68 paalupaikan ennätyksen, muttei yllä lähellekään Schumin 91 voiton ennätystä.

3. Jenson Button

Buttonin osalta Unkarin viikonlopun parasta antia oli tyttöystävä Jessica Michibatan paluu varikolle pariskunnan lyhyeksi jääneen välirikon jälkeen. Hallitsevan maailmanmestarin ajo on ollut vaisua viime aikoina. Unkarissa Buttonin aika-ajosuoritus oli suorastaan surkea, kuten myös lähtö. Ei McLaren ole yhtäkkiä muuttunut niin huonoksi autoksi, että sillä pitäisi hävitä Red Bullin ja Ferrarin lisäksi myös Renault'lle, Williamsille ja Sauberille. Button saa valmistautua maailmanmestarin kruunustaan luopumiseen, elleivät otteet pikaisesti kohene.

4. Robert Kubica

Kubica joutuu nyt floppilistalle, koska ei pystynyt tarjoamaan Hungaroringin katsomot täyttäneille puolalaisfaneille juurikaan vastinetta pääsylippurahoille. Aika-ajoissa hän hävisi ensimmäistä kertaa tallikaverilleen Petroville ja kisa päättyi sitten varikkokolarissa autoon tulleiden vaurioiden seurauksena. Kolari Sutilin kanssa ei ollut Kubican vika, vaan syyt siitä menevät varikkomiehille, jotka päästivät puolalaisen matkaan varikkoruudustaan katsomatta ensin ympärilleen.

5. Vitantonio Liuzzi

Hävisi aika-ajossa tallikaverilleen jääden vasta 16. ruutuun. Rikkoi avauskierroksen ykkösmutkassa etusiipensä, jonka palasen jääminen radalle aiheutti turva-autotilanteen.

Kuljettajien kauden TOP-lista: 
Lewis Hamilton    +24
Mark Webber       +24
Sebastian Vettel  +21
Fernando Alonso   +19
Jenson Button     +17
Nico Rosberg      +13
Robert Kubica      +8
Michael Schumacher +8
Rubens Barrichello +8
Felipe Massa       +5
Adrian Sutil       +4
Sébastien Buemi    +3
Kamui Kobayashi    +3
Vitali Petrov      +3
Jaime Alguersuari  +1
Timo Glock         +1
Vitantonio Liuzzi  +1
Heikki Kovalainen  +1
Bruno Senna        +1

Kuljettajien kauden FLOP-lista: 
Michael Schumacher -26
Fernando Alonso    -16
Felipe Massa       -12
Vitantonio Liuzzi  -11
Mark Webber        -10
Vitali Petrov       -8
Sebastian Vettel    -6
Bruno Senna         -5
Nico Hülkenberg     -5
Nico Rosberg        -5
Karun Chandhok      -4
Jarno Trulli        -4
Jenson Button       -4
Lewis Hamilton      -3
Kamui Kobayashi     -2
Sebastien Buemi     -2
Robert Kubica       -2
Jaime Alguersuari   -1
Sakon Yamamoto      -1

Lue myös:

    Uusimmat