Uniper-pelastuspaketti julkaistaan lähitunteina – tällainen ratkaisu on syntymässä

Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, minkälainen ratkaisu Uniperin turvaamiseksi on syntymässä 2:30
Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, minkälainen ratkaisu Uniperin turvaamiseksi on syntymässä.

Fortumin ja Saksan hallituksen neuvottelutulos saksalaisen energiayhtiön Uniperin tulevaisuudesta kerrotaan todennäköisesti tänään.

Fortumin tytäryhtiö on Saksan suurin kaasuntoimittaja ja se on hakenut maan hallitukselta taloudellista tukea, kun Venäjä on leikannut voimakkaasti maakaasun toimituksia Eurooppaan. Yhtiö tekee päivittäin kymmeniä miljoonia euroja tappiota joutuessaan ostamaan kaasua muualta.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan mukaan ratkaisusta Uniperin toiminnan turvaamiseksi kerrotaan todennäköisesti ennen aamukymmentä, jolloin sekä Saksan että Suomen pörssit aukeavat.

– Ennakkotietojen mukaan on lähdetty sopimaan paketista, jossa Saksa saisi Uniperista 30 prosentin osuuden ja rahoittaisi Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla, Piuhola sanoo.

Uniper saisi jatkossa myös laittaa kaasun hinnan kohoamisen asiakkaidensa laskutukseen eli voisi ainakin osittain periä tuon kohonneen hinnan takaisin.

Sekä Suomessa että Saksassa pidetään tärkeänä, että veronmaksajille koituisi sähkön hinnan noususta mahdollisimman pieni lasku, mutta sitä ei Piuholan mukaan voida vielä arvioida. Kaupan lopulliseen selvittämiseen menee viikkoja tai jopa kuukausia.

– Sinä aikana Uniperin tappiot saattavat vain kasvaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat