Mainos

Unelma sai siivet – Joona keräsi itse matkarahat Disneylandiin: "Tajusin, että pulloistahan saa tosi hyvin rahaa"

Vantaalainen Joona Ritakorpi on juuri palannut kotiin unelmiensa matkalta Yhdysvalloista Floridan Disneylandista. 12-vuotias nuori mies toteutti haaveensa palauttamalla keräämiään pulloja. Yhteensä matkakassaan kertyi yli 2 000 euroa.

Ajatus tienestin hankkimisesta pullovaroin oli pojan oma ja hän on tehnyt sitä jo useamman vuoden ajan.

– Olin kaksi, kolme vuotta sitten isäni luona ja pyysin häneltä rahaa. Isä sanoi, että voit viedä pullot kauppaan. Tajusin, että pulloistahan saa tosi hyvin rahaa ja jo matkalta kauppaankin niitä löytyi. Esimerkiksi puistoista löytyy tosi hyvin pulloja, Joona kertoo.

– Joona on jo toteuttanut muutamia projekteja ja aikoo jatkaa tämänkin jälkeen. Hän perustelee asiaa myös muilla keinoin, tulee liikuttua samalla, äiti Minna Vesanto kertoo hymyä äänessään.

Riittävän iso ja tarpeeksi pieni

Pulloja Joona kerää lähinnä Länsi-Vantaan alueelta. Lisäksi hänelle on kertynyt muutamia hyviä kontakteja, joilta Joona käy hakemassa lastin kierrätettäviä pulloja ja saa tätä kautta pitää varat itsellään.

– Isoveli Jami kuljettaa Joonaa, mikäli hakupaikalle on pidempi matka, Minna kertoo ja iloitsee myös miten tämän myötä veljeksille on muodostunut vahva yhteinen juttu.

Myös 20-vuotias isoveli Jami sai palkan ahkeroinnistaan, kun Joona kustansi hänet delfiiniuinnille ja päiväksi Disneylandiin.

Joonan haave huikeasta Disneylandista oli vahva. Aikaisemmin perheen kanssa oli koettu Pariisin Disneyland, mutta Joona ei omien sanojensa mukaan muista matkasta mitään. Perustelut kohteelle olivat määrätietoisella nuorukaisella selkeät.

– Joona kertoi, että on juuri nyt täydellisen ikäinen: niin iso, että muistaa kokemuksen ja pääsee joka paikkaan, mutta vielä niin pieni, että haluaa lähteä juuri Disneylandiin. Riittävän iso ja tarpeeksi pieni, Minna Vesanto naurahtaa.

– On se aina ollut sellainen juttu. Maailman isoin huvipuisto, olishan se sikasiistii päästä sinne, Joona fiilistelee.

Sinivalkoisin siivin

Finnairin lentokone kaartoi takaisin Suomeen lauantai-iltana. Sinivalkoisin siivin matkaan lähteminen ei ollut sattumaa, sillä nuori uuttera poika oli vaatinut saada lentää kotimaisella lentoyhtiöllä.

– Myös Finnair oli kuullut Joonan halusta suosia kotimaista. Kapteeni kutsui Joonan ohjaamoon ja siinä siivellä pääsi äitikin, Minna Vesanto naurahtaa.

– Ohjaamossa käynti oli aika siistiä! Kapteeni selitti mitä tapahtuu, miten lento onnistuu ja hän kertoi lentäjien koodikielestä, Joona kertoo innostuneena.

Koneen koko henkilökunta ja myös kanssamatkustajat keräävät äidiltä kiitosta.

– Henkilökunta toimitti Joonalle yllätyslahjoja ja otti yhteiskuvia hänen kanssaan.

Lentokoneen johtavalla paikalla kuultiin myös hieno yhdistävä tarina.

– Kapteeni oli aikanaan rahoittanut ensimmäisen lentolupakirjansa pulloja keräämällä! Minna kertoo.

Seurue kokikin, että heidän matkansa sai jo lennolla upean aloituksen.

Mahtava ja silmiä avaava matka

Matkaan lähdettiin kolmisin, Joona, äiti Minna ja veli Jami. Joona itse kustansi omat lentonsa ja majoituksensa, kuten myös pääsylipun maailman mahtavimpaan huvipuistoon.

Miamin kentältä kolmikko vuokrasi auton ja he ajoivat kohti luonnonmullistusten runnomaa Key Westiä.

– Se oli pysähdyttävä kokemus. Tuhot olivat aika hurjat hurrikaanin jäljiltä ja juuri Key West oli kärsinyt hirvittävästi. Keskustelimme poikien kanssa paljon siitä, miten hienoa on asua Suomessa, turvallista, vailla hurrikaaneja tai maanjäristyksiä.

Joonalle matka oli myös ensimmäinen kerta Amerikkaan, mutta se ei jääne viimeiseksi.

– Tosi paljon ilahdutti ihmiset. Jenkeissä jos joku vaikka kaatuu, kaikki auttaa. Anteeksi pyydetään pienistä asioista. Anteeksipyyntö on tosi tärkeä, Joona pohtii.

– Joona tykkää englannin kielestä ja hän käytti sitä arkailematta. Hän tilasi muun muassa omat ruokansa, äiti kehaisee.

Pysäyttäviä kokemuksia mahtui kahdeksaan päivään paljon. Upean lentostartin jälkeen kolmikko muun muassa ui delfiinien kanssa, kävi vesipuistoissa, vietti kaksi päivää Universal Studioilla ja kolme maagisessa Disneylandissa.

– Universal Studiot olivat parasta! Niin paljon kehittyneempiä laitteita kuin Suomessa, esimerkiksi 3D-laitteita, Joona innostuu.

– Olihan aikataulu melko tiukka ja pojat meinasivatkin, että olisi voinut olla pidempäänkin, Minna kertoo.

Sää suosi kolmikkoa. Autossa ja odotellen vietettiin paljon aikaa, mutta senkin perhe näki hienona kokemuksena. Supersuositun huvipuiston jonoissakin saattoi vierähtää useampi tunti, joka olisi ilman mukavaa seuraa vaatinut hurjasti kärsivällisyyttä.

– Juteltiin ihan hirveästi, poliittisesta tilanteesta delfiinien oloihin ja hurrikaaneihin, Minna iloitsee.

Tienesti veroilmoitukselle

Joonan ahkerointi on valitettavasti kerännyt myös soraääniä. Ihmiset ovat ilmoittaneet pojan tienesteistä verottajalle ja kirjoittaneet aiheesta Facebookiin – joskin turhaan. 12-vuotias on säilönyt matkassa jokaisen pullonpalautuskuitin ja aikoo tunnollisen kansalaisen tapaan ilmoittaa tulonsa verotukseen.

– Olemme Joonan kanssa jo aikaisemmin ottaneet yhteyttä verottajaan ja hän aikoo tehdä ansioistaan veroilmoituksen, Minna kertoo.

Äiti on keskustellut Joonan kanssa ihmisten asennoitumisesta ja kokee hyvänäkin asiana, että lapsi karaistuu myös maailmaan, jossa kaikki eivät ole aina hyviä tyyppejä.

Perhe on suureksi ilokseen saanut kuitenkin huomata, että valtaosin palautetulva on ollut täynnä kannustusta ja positiivisia kommentteja.

Matka vahvisti yrittäjyyttä

Joona on saanut ilon puhua toimistaan jo neuvonantajana Mannerheimin Lastensuojeluliiton ryhmille. Ensi vuonna Joona täyttää kolmetoista ja suunnitelma ikävuodelle on selvä: hän aikoo 4h-yhdistyksen kautta perustaa ensimmäisen oman yrityksensä.

– Siihen on jo suunnitelma, mutta se on kuulemma vielä salaisuus, äiti hymyilee.

Joona tietää kertoa, miten alaikäinen saa tienata 10 000 euroa ennen kuin joutuu maksamaan veroa.

– Vanhoilla ihmisillä kun on koiria, niin voisin ulkoiluttaa niitä heidän puolestaan, raottaa nuori yrittäjä mietteitään.

Matka Amerikkaan ja Disneylandiin vahvisti Joonan ajatusta yrittäjyydestä ja keräsi lisää inspiraatiota.

Seuraavaa pulloilla saavutettavaa unelmaa ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

– Joona kertoi haluavansa nauttia tämän rauhassa loppuun asti. Tarkoitus on ainakin pyytää läheisiä ystäviä luoksemme ja katsella matkavalokuvat läpi. Jälkihoitoa, Minna Vesanto naurahtaa.

Joona kertoo itsekin, että pullojen keruu saa hetkeksi jäädä talviteloille, ensi kevääseen ja kesään saakka.

– Sitten lähdemme kaverin kanssa puistoihin. Saa nähdä onko esimerkiksi uusi matka silloin tavoitteena.

Nuori mies haluaa lähettää kannustavia sanoja kaikille, rohkeasti vaan yrittämään. Aikuisiän iso haave olisi tulla bisnesmieheksi.

– Periaatteessa pystyn päättämään sen asian panostamalla kouluun ja siihen mitä haluan, Joona pohtii.

– Todennäköisesti aikuisena muutan Jenkkeihin, siellä on todella isot markkinat ja pystyn tekemään isompaa bisnestä.

Määrätietoinen poika, joka osaa nauttia työnsä tuloksista, oppia itse kullekin. Riittävän iso ja tarpeeksi pieni.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.