"Ulosmarssit ovat hätähuutomme": Teollisuusliitto ja PAM aloittavat poliittiset työtaistelutoimet – näissä paikoissa mielenilmaukset näkyvät

SAK:n ammattiliitot aloittavat työtaistelut hallituksen toimien takia 1:57
Katso myös: SAK:n ammattiliitot aloittavat työtaistelut hallituksen toimien takia

Teollisuusliitto ja palvelualojen työntekijät aloittavat poliittiset työtaistelutoimet hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan ensi viikolla.

Teollisuusliiton toimet alkavat tiedotteen mukaan lyhytkestoisina tunnin ulosmarsseina Lapin ja Oulun vaalipiireissä.  

Palvelualojen työntekijät aloittavat julkiset mielenilmaukset Turussa, Porissa ja Pohjois-Suomessa.

Toimet ovat osa SAK:n yhteistä Painava syy -kampanjaa, jonka tavoitteena on puolustaa työntekijöitä hallituksen yksipuolisia heikennysesityksiä vastaan.

– Ulosmarssit ovat vastalauseemme ja hätähuutomme. Hallituksen piti nujertaa valtiontalouden alijäämä, mutta hallitus päätyikin nujertamaan suomalaista työntekijää. Teollisuusliitolla ei siksi ole muuta vaihtoehtoa kuin puolustaa jäseniään työtaistelutoimien avulla, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo tiedotteessa.

– Hallitus kohdistaa leikkaukset ja heikennykset pitkälti yhteen ja samaan tahoon: työntekijöihin. Päätökset runnotaan läpi nopeasti, jotta ihmiset eivät ehdi hahmottaa päätösten sisältöä. Vetoan hallitukseen: vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa ja istua aidosti yhteiseen pöytään.

Teollisuusliitto kertoo noudattavansa poliittisissa työtaistelutoimissa neljän päivän ilmoitusaikaa.  Ulosmarssit eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Tiistaina 26. syyskuuta toteutettavat ulosmarssit ovat tunnin mittaisia. Toimipaikat ovat Skoda Transtech Oy Otanmäki, Nokia Solutions and Networks Oy Oulu, BRP Finland Oy, Scanfil EMS Oy Sievi, Norrhydro Oy Rovaniemi, Pölkky Oy Kajaani, Hydnum Oy Muhos, Stora Enso Oy Veitsiluoto ja Comforta Oy Sodankylä.

"Työntekijät pelkäävät tulevaa"

PAMissa mielenilmauksiin osallistuvat muun muassa myyjät, tarjoilijat, siivoojat ja vartijat.

– Orpon-Purran hallitus suunnittelee leikkauksia, jotka osuvat juuri heihin. Työntekijät pelkäävät tulevaa, sillä hallitus aikoo helpottaa irtisanomista ja vaikeuttaa työttömyysturvan piiriin pääsyä, PAMin tiedotteessa todetaan.

– Tähän asti ammattiyhdistysliikkeen viestillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Orpon-Purran hallitus on päättänyt maksattaa talousohjelmansa ja palkita tukijansa työntekijän aseman heikentämisellä. Nyt korotamme ääntämme, kun vielä voimme, puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen perustelee toimia tiedotteessa.

PAMin ja Rakennusliiton Painava syy -mielenilmaukset järjestetään ensi viikon keskiviikkona 27.9. Turun kauppatorilla ja Porin torilla.

PAM järjestää mielenilmauksia useissa yrityksissä 26. syyskuuta, joilla pyritään vaikuttamaan hallituksen päätöksiin. PAM kertoo tiedotteessaan, että mielenilmauksen tavoite on saada Suomen hallitus aidosti neuvottelemaan työmarkkinaosapuolten kanssa työnteon ehtoihin liittyvistä uudistuksista. 

Tiedotteen mukaan mielenilmaukset toteutetaan tunnin mittaisina ulosmarsseina. Toimipaikat PAMin mielenilmauksissa ovat BRP Finland Oy Rovaniemi, Caverion Industria Oy Kemijoki Oy, Comforta Oy Sodankylä, Hydnum Oy Muhos, Nokia Solutions and Networks Oy Oulu, Norrhydro Oy Rovaniemi, Pölkky Oy Kajaanin tuotantolaitos, Scanfil EMS Oy Sievi, ŠKODA TRANSTECH Oy Otanmäki ja Stora Enso Veitsiluoto Oy Veitsiluodon saha.

STTK ja Akava eivät ole tehneet päätöksiä työtaistelutoimiin ryhtymisestä

Ammattiliittojen keskusjärjestöt STTK ja Akava eivät ole tehneet päätöksiä työtaistelutoimiin ryhtymisestä. Järjestöistä kerrotaan STT:lle, että toimia valmistellaan, mutta konkreettisia päätöksiä ei ole vielä syntynyt.

Keskusjärjestöjen hallitukset ovat koolla seuraavan kerran lokakuun alkupuolella. Akavasta kerrotaan, että päätöksiä keskusjärjestön mahdollisista työtaistelutoimista tehdään tarvittaessa tuolloin. STTK:sta puolestaan sanotaan, että mahdollisten päätösten aikataulu on vielä auki.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK kertoi poliittisen työtaistelun aloittamisesta eilen.

Juttua päivitetty 22.9.2023 kello 17.29: Lisätty uudet tiedot PAMin ulosmarsseista 26. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat