Ulkoministeriö TTIP-vuodosta: Ei mitään yllättävää

Greenpeace: EU ei ole avoin TTIP-neuvotteluista 10:46

Ulkoministeriön mukaan eilen julkistetuissa vapaakauppaneuvotteluja koskevissa asiakirjoissa ei ole mitään yllättävää.

Greenpeace julkaisi eilen salaisia muistioita Yhdysvaltain ja EU:n viime kuussa käymistä neuvotteluista. 

Greenpeacen mukaan asiakirjoista ilmenee, että vapaakauppasopimus lisäisi toteutuessaan yritysten valtaa ja heikentäisi merkittävästi ympäristön ja kuluttajien suojelua.  

Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki sanoo Huomenta Suomessa asiakirjojen osoittavan myös, ettei EU ole kertonut avoimesti vapaakauppaneuvotteluista.

– Yhdysvallat haastaa ja painostaa EU:ta kautta linjan alentamaan päästö- ja kemikaaliturvallisuuteen liittyviä standardeja*. Ja toinen, mikä tässä näkyy aika selvästi, on se, että kannat EU:lla ja Yhdysvalloilla on kauempana kuin mitä komissio on julkisesti myöntänyt.

Tällaisesta sopimuksesta Yhdysvallat ja EU neuvottelevat 1:41

Osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta katsoo, että asiakirjat kertovat vain toisen osapuolen vaatimuksista neuvotteluissa. 

– Nyt täytyy muistaa, että nämä jotka ovat tulleet julkisuuteen, ovat vain Yhdysvaltain ehdotuksia. Jotta sopimukseen päästään, ne pitää myös hyväksyä myös EU-puolella.

Hänen mukaansa EU:lla on neuvotteluissa tiukka linja: mitään sellaista ei hyväksytä, mikä muuttaisi tämänhetkistä ruokaturvallisuus-, elintarviketurvallisuus- tai kemikaaliturvallisuussäännöstöä. 

– Tästä on myös meille virkamiehille selvät ohjeet niin eduskunnassa kuin valtioneuvostonkin puolelta.

*Sini Harkin sitaattia on korjattu kello 8:49, aiemmin "päästöjä".


Lue myös:

    Uusimmat