Ulkoministeri Valtonen: Balticconnector-kaasuputken vaurioiden tutkinta edistyy

Kiinalaisaluksen toiminnassa Suomen ja Viron välisen kaasuputken lähistöllä on lukuisia epäselviä asioita, arvioi merenkulun asiantuntija 1:46
Kiinalaisaluksen toiminnassa Suomen ja Viron välisen kaasuputken lähistöllä on lukuisia epäselviä asioita, arvioi merenkulun asiantuntija lokakuussa.

Balticconnector -kaasuputken vahinkojen tutkinta edistyy, kertoo ulkoministeri Elina Valtonen uutistoimisto Reutersille.

Suomen poliisi on tutkinut, johtuiko Suomen ja Viron välisen merenalaisen kaasuputken ja telekaapelien vaurioituminen viime lokakuussa Itämerellä tahallisesta teosta vai vahingosta.

– Tämän tutkinnan odotetaan johtavan selkeään lopputulokseen, ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi uutistoimisto Reutersille.

Suomi tekee yhteistyötä Kiinan kanssa selvittääkseen Hongkongiin rekisteröidyn rahtialus NewNew Polar Bearin roolia. Alus oli alueella tapahtumahetkellä.

Suomalaistutkijat ovat päätelleet vaurioiden aiheutuneen putkeen osuneesta ankkurista.

Valtosen mukaan tutkinta on edennyt, mutta kieltäytyi paljastamasta yksityiskohtia. Ulkoministeri kertoo olevansa vakuuttunut, että kiinalaiset ovat sitoutuneita tutkintaan.

Ruotsi päätti aiemmin tässä kuussa lopettaa tutkinnan vuonna 2022 tapahtuneista räjähdyksistä Nord Stream -putkissa, jotka kuljettavat venäläistä kaasua Saksaan.

Heidän mukaansa Ruotsi tai ruotsalaisia ei ollut mukana teossa, joten tutkinta on Ruotsin osalta syytä päättää, sillä Ruotsin oikeuslaitoksella ei ole toimivaltaa asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat