Ulkoministeri Timo Soinin lyömistä yrittänyt mies ei ole järjestön mukaan Soldiers of Odinin jäsen: "Hän on vain tilannut support-paidan"

Soldiers of Odinin-tunnuksiin pukeutunut mies yritti lyödä ulkoministeri Timo Soinia (sin.) eilen päivällä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla. Soldiers of Odinin perustaja Mika Rannan mukaan mies ei ole ryhmän jäsen.

– Kyseessä on support-jäsen, joka on vain tilannut meidän paidan, mutta hän ei ole järjestömme jäsen, Ranta kertoo MTV Uutisille.

Soldiers of Odin on myynyt joitakin kuukausia support-tuotteita, kuten t-paitoja, huppareita ja kahvikuppeja. Rannan mukaan Korsosta otettujen kuvien perusteella markkinoilla häiriköineen miehen päällä oli nimenomaan verkkokaupasta ostettu support-tuote, jossa on support-merkki eli kirves.

– Hän on joku, joka on halunnut tukea järjestöämme ja hän on tilannut meidän paidan. Kuka tahansa voi tilata niitä. Meidän jäsenemme eivät käytä niitä, vaan me käytämme vain omia tunnuksiamme, Ranta kertoo.

"Ikävä välikohtaus"

Soinin mukaan kyseinen mies oli yrittänyt lyödä häntä, jonka jälkeen turvamiehet ottivat lyöjän haltuun. Soini jatkoi välikohtauksen jälkeen normaalisti kansalaisten tapaamista.

– Tänään kohdalleni tuli ikävä välikohtaus, jota kukaan ei kohdalleen halua tai toivo. Uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan, Soini kirjoitti blogissaan sunnuntaina.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Maalaismarkkinoilla monitoimikeskus Lumon lähistöllä oli sunnuntaina useamman puolueen edustajia tapaamassa äänestäjiä. Eduskuntavaaleihin on enää kolme viikkoa.

Soldiers of Odin on profiloitunut muun muassa katupartiotoiminnallaan ja maahanmuuttovastaisuudellaan. Järjestö itse ilmoittaa olevansa isänmaallinen katupartioyhdistys, joka vastustaa muun muassa islamisaatiota, EU:ta ja globalisaatiota.

Jäseneksi on haettava

Soldiers of Odinin perustaja Mika Rannan mukaan järjestön jäseneksi pääseminen on oma prosessinsa.

– Meillä on omat systeemit siinä. Ensin henkilön on lähetettävä meille hakemus, jonka jälkeen häneen tutustutaan ja tavataan hänet. Sen jälkeen hän saa ehkä ruveta kulkemaan partioissa mukana. Se on aika pitkä prosessi, Ranta kertoo.

Rannan mukaan on myös mahdollista, että Soinin kimppuun yrittänyt mies on Soldiers of Odinin vastustaja.

– Meidän niin sanottu vastapuoli voi myös tilata meiltä support-tuotteita ja esiintyä ikään kuin meidän nimissä. En tiedä kuka tämä kyseinen henkilö on, mutta sen tiedän, ettei hän ole meidän jäsen.

Rannan mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä Soldiers of Odiniin.

Poliisiylijohtajan mukaan vakava asia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää Vantaalla sattunutta välikohtausta vakavana asiana.

– On aina vakavaa kun demokraattisessa oikeusvaltiossa perusoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta häiritään, Kolehmainen toteaa MTV Uutisille.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii eilistä välikohtausta. Poliisi tiedotti tänään, että teko ei vaikuta suunnitelmalliselta.

– Tällä hetkellä poliisin tiedossa ei ole, että tapaukseen liittyisi erityistä suunnitelmallisuutta tai tekoon liittyisi muita henkilöitä, tapauksen tutkintajohtaja Juha Springare sanoo poliisin tiedotteessa.

Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelyn yrityksenä ja virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Teosta epäilty vuonna 1967 syntynyt mies on kiinniotettu ja häntä kuulustellaan tänään.

Lue myös:

    Uusimmat