Mainos

Ulkoministeri Haavisto: Sopimukseton brexit-sotku päivä päivältä todennäköisempi

2:08
Video: Brexit sopimuksen uudelleenneuvottelu on torjuttu laajalti EU:ssa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo edelleen, että Britannian EU-ero voitaisiin välttää tai se tapahtuisi neuvotellun sopimuksen mukaisesti. Haavisto kertoi välittävänsä tätä viestiä Britannian ulkoministeri Dominic Raabille, kun he tapaavat myöhemmin tänään.

– Kun puhumme EU-erosta, toivomme että se tapahtuu järjestyneesti ja olemassa olevan sopimuksen pohjalta, Haavisto totesi toimittajille ennen EU:n ulkoministerien epävirallista kokousta Helsingissä.

Haaviston mukaan sopimuksettoman brexitin todennäköisyys kuitenkin kasvaa päivä päivältä, sillä sopimuksen yksityiskohtien täytäntöönpano vaikeutuu ajan huvetessa. Ulkoministeri kuitenkin totesi, että Britannia ei häviä Euroopasta EU-eron myötä ja että yhteistyö valtion kanssa jatkuu monella saralla.

Britanniassa kuningatar Elisabet II hyväksyi eilen pääministeri Boris Johnsonin pyynnön parlamentin työn jäädyttämisestä. Parlamentti aloittaa uuden istuntokauden lokakuun puolessa välissä vain muutama viikko ennen EU-eron määräaikaa. Oppositio on tuominnut Johnsonin toimintaa parlamentarismin vastaiseksi.

Dominic Raab ei ollut halukas kommentoimaan asiaa Finlandia-talolle kokoontuneille toimittajille, vaan asteli toimittajien ohi suoraan tapaamiseen.

Ulkoministerikokouksessa puidaan Hormuzinsalmen turvallisuutta

Epäviralliset ministerikokoukset kuuluvat Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Koolla tänään Helsingissä ovat EU:n puolustusministerit ja ulkoministerit.

Ulkoministerit keskustelevat tänään muun muassa Hormuzinsalmen turvallisuustilanteesta sekä Suomen pyynnöstä Amazonin metsäpaloista. Hormuzinsalmen osalta Haavisto oli haluton arvioimaan, miten EU:n merivalvontatehtävä voitaisiin toteuttaa Persianlahden alueella.

–  Viestini ulkoministeri Zarifille (viime viikon tapaamisessa) oli, että jos alueella ei ole turvallisuusriskiä, ei ole tarvetta merivalvontatehtäville. Iran on kuitenkin muodostanut riskejä, Haavisto sanoi ja viittasi brittitankkeri Stena Imperon pidätykseen.

Ulkoministerien keskustelut jatkuvat Helsingissä vielä huomenna. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja