Ulkomailla asuva Irina Björklund: Haluan pojalleni kansainvälisen lapsuuden

Björklund laulaa suomihittejä ranskaksi 2:11

Björklund levytti suomalaisia suosikkikappaleita ranskaksi.

Björklund nauttii uudesta elämästään luonnon helmassa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä eteläranskalaisesta Aix-en-Provencen kaupungista.

Kuvankaunis kotiseutu on monille tuttu ranskalaisen taidemaalarin, Paul Cézannen teoksista. 

–  Olen laskeutunut tänne oikein mukavasti. Tämä on lähellä Suomea. Pääsen näppärästi käymään siellä töissä ja perheen luona. Tuntuu hyvältä.

Björklund muutti perheensä, miehensä Peter Franzénin ja poikansa Diegon kanssa Ranskaan noin kaksi vuotta sitten. Takana oli lähes viisitoista vuotta Yhdysvalloissa, Los Angelesissa suurkaupungissa. Rauhalliseen Etelä-Ranskaan on kuitenkin ollut helppo kotiutua: Björklund asui maassa nuoruusvuosinaan ja kirjoitti Pariisista jopa ylioppilaaksi.

– Kun on lapsuudessa asunut täällä, ranskalaisuuden on sisäistänyt aika syvällä tasolla. Antaa anteeksi aika paljon esimerkiksi liikenteessä, Björklund nauraa.

Näyttelijä-laulajan täydellinen ranskan kielen taito kuuluu myös tulevalla levyllä, jolla Björklund laulaa suomalaisille tuttuja kappaleita ranskaksi.

– Minä en osaa maailmalla olla mainostamatta Suomea. Toivon, että suomalaiset säilyvät semmoisina aina.

 Ensimmäisenä singlenä levyltä on kuultu Jukka Pojan Silkkii-kappaleen ranskankielinen versio De la soie, mutta mukana on myös muun muassa kappale Poika nimeltä Päivi, joka on näyttelijä-laulajan käännöksissä muuttunut tytöksi nimeltä Jean-Pierre.

– Tämä levy on tehty rakkaudella ja intohimolla. Toivottavasti se paistaa läpi.

 Rouheaa tunnelmaa suomalaisiin sävelmiin on saatu ranskalaiset taustat omaavasta New Orleansista, missä albumi äänitettiin yhdessä paikallisten muusikoiden kanssa.

– Esimerkiksi Tyttö nimeltä Jean-Pierre on täysin erilainen veto kuin se alkuperäinen, mukana on nyt myös tuubaa ja banjoa, Björklund kertoo.

 Kansainvälinen lapsuus oli lahja

 Irina Björklund kokee kansainvälisen lapsuuden antaneen hänelle hurjasti. Samanlaisia mahdollisuuksia hän haluaa nyt suoda myös omalle pojalleen.

– Itse koin, että se oli suuri lahja, minkä minä sain vanhemmiltani. Että sain asua ulkomailla ja oppia kieliä. Ihan samalla tavalla kostan nyt omalle lapselleni, Björklund sanoo.

 Lapsuus kulttuurien keskellä on Björklundin mielestä ollut pelkkää plussaa. 

– Se on ollut hyvä aivopesu. Olen saanut tehdä töitä monessa eri maassa ja se on avannut kauheasti ovia.

 Björklundin perhe ei ole ainoa kansainvälinen näyttelijäpariskunta, joka on löytänyt kodin Provencen alueelta. Hollywood-pari Angelina Jolie ja Brad Pitt ostivat Château Miraval -viinitilan vuonna 2011 ja menivät siellä myös viime vuonna naimisiin. Björklundia maailmantähtien läheisyys naurattaa.

–En tiennyt, että ovat täällä kulmilla, kuulin asiasta vasta viime kuussa.

Irina Björklundin albumi Ce soir tout peut arriver julkaistaan Suomessa lokakuun lopussa ja Ranskassa ensi keväänä.

Levyä seuraa marras-joulukuussa myös konserttikiertue Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat