Ukrainassa pelaava suomalaiskiekkoilija lähti sotaa karkuun, seuraa tilannetta epäuskoisena – "Tämä on aivan käsittämätöntä"

Jääkiekkoilija Eetu Moksusen kausi Ukrainan jääkiekkoliigassa keskeytyi, kun hän poistui maasta Suomen suurlähetystön kehotuksesta vain puolitoista viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä. Ukrainan länsirajan yli Puolaan lähtenyt Moksunen on seurannut järkyttyneenä sodan syttymistä. Kiovassa asuneen jääkiekkoilijan mukaan sodanuhka ei näkynyt hänen arjessaan edes pelireissuilla Itä-Ukrainassa.

Eetu Moksunen vastaa puhelimeen Nowy Targin kaupungista Puolasta keskiviikkona päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Reilun 30 000 asukkaan kaupunki Slovakian rajan tuntumassa on ollut Moksusen koti nyt noin puolentoista viikon ajan. Hän teki päätöksen lähteä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta sen jälkeen, kun ulkoministeriö kehotti suomalaisia poistumaan Ukrainasta.

– Lähetystöstä soitettiin ja pyydettiin lähtemään välittömästi. Ajattelin, että kai se on niin toimittava, Moksunen kertoi MTV Urheilulle.

Kiovasta lähdön sulattelu vaati kuitenkin pienen harkinta-ajan.

– Laitoin herätyksen soimaan varttia aiemmin seuraavana aamuna, että ehdin miettiä asiaa. Soitin isälle, joka sanoi, että ”kai se on tultava pois”. Se oli sitten helppo päätös. Menin hallille neuvottelemaan, ja seura suhtautui hyvin asiaan.

Tilanne Ukrainassa on muuttunut dramaattisesti sen jälkeen, kun Moksunen lensi Puolaan. Varhain torstaina Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. MTV Urheilun uudelleen torstaiaamuna tavoittama Moksunen on seurannut tapahtumien kehittymistä epäuskoisena.

Vielä keskiviikkona puolustajana pelaava suomalainen katseli tabletilta Ukrainan pääsarjassa pelaavan joukkueensa SK Sokil Kiovan ottelua Itä-Ukrainassa Altair Druzhkivkaa vastaan.

– En ole nukkunut sekuntiakaan sen jälkeen, kun aloin lukea uutisia ja alkoi näyttää siltä, että sota alkaa. Kuuntelin Zelenskyin (Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi) puheen. Siitä kävi ilmi, että hyökkäys on tulossa. Siitä lähtien olen seurannut uutisia. Tämä on aivan käsittämätöntä, Moksunen sanoi MTV Urheilulle torstaiaamuna.

– En itsekään vielä eilen illalla uskonut, että tämä tapahtuu. Myöhemmin se alkoi näyttää vääjäämättömältä.

Torstaiaamun aikana Moksunen on tavoitellut tuttujaan Ukrainassa. Kaikeksi onneksi kaikki ovat tällä hetkellä kunnossa. Moksunen kertoo joukkueensa Sokilin olevan jumissa Druzhkivkassa. Joukkueen oli määrä pelata perjantaina samalla seudulla Donbass Donetskia vastaan. Nyt pelaajat eivät pääse lähtemään kotiin.

"Elämä oli normaalia"

Moksunen siirtyi SK Sokiliin joulun jälkeen pelattuaan alkukauden Latviassa. Ukrainalainen jääkiekko oli tullut tutuksi jo aiemmalla visiitillä edellisellä kaudella. Venäjän luoma uhka Ukrainaa kohtaan ei tuolloin painanut mielessä.

– Olin tietoinen vallitsevasta tilanteesta, mutta jotenkin en halunnut uskoa, että se eskaloituisi. Menin jääkiekko edellä. Halusin päästä ylipäätään joukkueeseen, jossa pääsee pelaamaan playoffseissa, ja ylipäätään kovempaan sarjaan kuin Latviassa.

Moksunen kertoo viihtyneensä Ukrainassa hyvin. Myös peli Ukrainassa oli Moksusen mukaan hyvin erilaista kuin esimerkiksi Puolassa tai Hollannin ja Liettuan sarjoissa, joista hänellä myös on kokemusta.

– Tykkäsin elämästä Ukrainassa ensimmäisellä reissulla, Moksunen sanoo.

– Tuntuu, että pelityyli sopi minulle. Tilanteet tulivat syliin, pelin rakenne oli mitä sattuu. Sain omat vahvuudet esiin, kun kentällä voi tapahtua mitä tahansa.

Akuutti sodanuhka ei Moksusen mukaan näkynyt hänen arjessaan Ukrainassa. Edes pelireissuilla Itä-Ukrainan Krematorskiin lähelle separatistien ja Ukrainan joukkojen kontaktilinjasta ei Moksusen mukaan huomannut mitään poikkeavaa. Viimeksi Moksunen pelasi Itä-Ukrainassa vain pari viikkoa sitten.

– Elämä oli normaalia silloin.

Sodanuhka ei myöskään hallinnut koppikeskusteluita.

– En puhunut kenenkään joukkuekaverin kanssa tilanteesta. Tosin siellä ei ole hirveästi englantia puhuvia ja itse en puhu venäjää, mitä nyt vähän lätkäkieltä. Vaikea sanoa, mistä kopissa puhuttiin, mutta minun kokemukseni mukaan ei siellä politiikasta hirveästi puhuttu.

Tomek Valtoselta apua

Kun lähtö tuli, Nowy Targ valikoitui Moksusen kohteeksi, sillä hän halusi päästä harjoittelemaan pitääkseen itsensä kunnossa. Harjoittelupaikka järjestyi paikallisesta Podhalen joukkueesta nykyisin slovakialaista Dukla Michalovcea valmentavan entisen pelaajan Tomek Valtosen avustuksella.

– Soitin ja kysyin pystyisikö Tomek auttamaan, että pääsisin harjoittelemaan tänne. Täällä ei englannin puhujia oikein ole, Moksunen selvittää.

– Tomekilla on täällä tällainen ”eläkeasunto”. Täältä irtosi ylimääräinen huone, jossa saan kortteerata.

Nowy Targ on Moksuselle ennestään tuttu paikka, sillä hän pelasi Podhalen joukkueessa kauden 2018–2019. Valtonen oli joukkueen valmentajana.

– Ykkösvaihtoehto oli tulla Puolaan, en ehtinyt oikein edes miettimään muuta vaihtoehtoa, mikä olisi lähellä, että pääsisin helposti takaisin.

Moksunen eli viimeiseen saakka toivossa, että paluu Ukrainaan olisi mahdollinen. Venäjän aloitettua sotatoimet jatkosuunnitelmat jääkiekon parissa menettivät merkityksensä. Torstaiaamuna Moksunen oli lähdössä Podhalen harjoituksiin.

– Pakko lähteä treeneihin, että saan jotain muuta mietittävää, muuten sekoaa pää.

Lue myös:

    Uusimmat