Ukrainan Zelenskyi peräänkuuluttaa Euroopalta kunnianhimoa iskussa Venäjän sotakassaan

Kauppasodan uhka varjostaa Euroopan poliittisten johtajien huippukokousta Brysselissä – kirjeenvaihtaja kertoo huippukokouksen sisällöstä 2:38
Katso myös: Kauppasodan uhka varjostaa Euroopan poliittisten johtajien huippukokousta Brysselissä – kirjeenvaihtaja kertoo huippukokouksen sisällöstä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi peräänkuuluttaa EU:n jäsenmaiden poliittisilta johtajilta kunnianhimoa energian hintakattojen kanssa.

Asia käy ilmi videopuhelusta laaditusta litteraatista. 

Volodymyr Zelenskyi puhui huippukokoukselle Brysselissä sekä Venäjältä tulevan öljyn, öljytuotteiden että kaasun hintakatoista.

Zelenskyin mukaan koko Euroopan energiastrategian perimmäisenä tavoitteena pitää olla maanosan riippumattomuus Venäjän energiavaroista.

– Mitä alempana hintakatot ovat, sitä vakaammat ovat globaalit energiamarkkinat, hän järkeili.

Zelenskyi kutsui Venäjää terroristivaltioksi ja peräänkuulutti sitä, että sen sodan rahoittaminen täytyy estää.

Kaasun toimitusvarmuuden pelätään vaarantuvan

Kaasun hintakattoa tai niin sanottua hintakorjausmekanismia on yritetty saada kasaan virkamiesten ja unionin alueen jäsenmaiden energiaministerien kokouksissa. 

Erityisesti Saksalla ja eräillä muilla paljon kaasua käyttävillä mailla on ollut pelkoa siitä, että jos hintakorjausmekanismista tulee liian kunnianhimoinen, se voi alkaa vaarantaa kaasun toimitusvarmuutta Eurooppaan.

Vastaavasti noin 15:n unionin jäsenmaan ryhmä haluaisi hintakatosta huolestuneita maita tehokkaamman.Kaasun hintakorjausmekanismista ei odoteta sopua huippukokouksesta, koska valmistelu on hyvin teknisessä vaiheessa. 

Energiaministerit halusivat viime kokouksensa jälkeen komissiolta muun muassa lisäarviota siitä, millaiset vaikutukset hintakaton ulottamisesta eri kauppapaikkoihin olisi.

Suomessa oltaisiin valmiita hyvin moniin eri vaihtoehtoihin, vaikka huolta kaasun toimitusvarmuudesta on ollut.

Energiainfrastruktuuri koetuksella 

Zelenskyi myös kertoi tuesta, jota Ukraina tarvitsee Venäjän iskujen maan energiainfrastruktuurille aiheuttaman vahingon takia.

Hän kertoi, että maa tarvitsee tukea noin kahden miljardin kuutiometrin kaasuostoksiin. "Sähkötukea" Zelenskyi kertoi Ukrainan tarvitsevan EU:n toimittamana noin kahdeksan miljoonan euron arvosta.

Lisäksi maa tarvitsee tukea puolustautumiseen – erityisesti ilma- ja ohjuspuolustukseen sekä nykyaikaisiin tankkeihin. Zelenskyi nosti esille myös tarpeen pitkän kantaman tykistö- ja ohjusjärjestelmiin.

Hän katsoi, että Venäjä testaa nyt koko Euroopan iskukykyä.

Zelenskyi myös sanoi, että Ukrainan 18 miljardin euron tukipaketti ja yhdeksäs pakotepaketti Venäjää vastaan ovat Ukrainalle aseita puolustustaisteluun. Molemmat näistä hankkeista ovat edenneet jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston käsissä tahmaisesti, vaikka ainakin Ukrainan apupaketista piti olla päätös jo ennen huippukokousta.

Lue myös:

    Uusimmat