Ukrainan suhtautumisessa Tšernobyliin täyskäännös – presidentti Zelenskyi: "Tämä paikka on näytettävä maailmalle"

1:31
Tšernobylin aluetta on tarkoitus kehittää turismin ehdoilla – Ukrainan valtion suhtautumisessa täyskäännös

Pohjois-Ukrainassa sijaitseva Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden suojavyöhyke avattiin yleisölle 2000-luvun alussa. Aluksi siellä vieraili vain vähän turisteja, mutta määrä on ollut kasvussa jatkuvasti.

Matkanjärjestäjien mukaan HBO:n huippusuosittu Chernobyl-draamasarja on kiihdyttänyt turistimäärien kasvua huomattavasti. Voidaan puhua jopa Tšernobyl-buumista. 

Nyt myös Ukrainan valtio on muuttanut virallista suhtautumistaan Tšernobyl-turisteihin.

– Tähän saakka Tšernobyl on ollut negatiivinen osa Ukrainan brändiä. Nyt on aika muuttaa se, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tilaisuudessa, jossa vihittiin käyttöön turmareaktorin uusi suojakupu.

Täyskäännös politiikassa

Ukrainan valtio on aiemmin ollut haluton kehittämään historian synkimmän ydinvoimaonnettomuuden tapahtumapaikkaa turismimielessä. Esimerkiksi alueen kunnossapito ja siivous ovat jääneet pitkälti turistioppaiden ja vapaaehtoisten vastuulle.

Presidentti Zelenskyin vastikään allekirjoittaman asetuksen mukaan alueen kehittämisen ensiaskeleita ovat kävelyreittien ja puhelinverkon parantaminen. Aluetta aletaan myös valvoa tarkemmin.

– Valitettavasti suojavyöhyke on tähän saakka ollut myös korruption symboli. Turvallisuusviranomaiset ovat keränneet lahjuksia turisteilta, on roskattu ja käytetty luonnonvaroja laittomasti, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan suojavyöhyke on ainutlaatuinen esimerkki siitä, miten luonto on voinut elpyä ihmisen aiheuttamasta suurtuhosta.

Lähteet: Reuters, BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja