Ukrainan maajoukkue jumissa Norjassa – 20-vuotiaalta hiihtäjältä tunteikas puheenvuoro: "Venäjän presidentti yrittää tuhota Ukrainan"

Tällainen oli Ukrainan sodan ensimmäinen viikko:"Ratkaisevaa käännettä ei nähty" 4:41
Katso videolta: Tällainen oli Ukrainan sodan ensimmäinen viikko.

Maastohiihdon nuorten MM-kilpailut päättyivät jo viisi päivää sitten, mutta Ukrainan maajoukkue on edelleen paikan päällä Norjan Lygnassa. 

Joukkueen kotiinpaluuta on viivästyttänyt Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan. Urheilijat eivät tiedä, että koska he pääsevät palaamaan kotiin. He yrittävät kuluttaa aikaa ja suunnata ajatuksia toiseen suuntaan.

– Itkemme ja keskustelemme yhdessä koko ajan. Se on tietenkin helpompaa, kun joukkue on ympärillä, eikä tarvitse yksin elää tällaista tilannetta. Harjoitteleminen ei hirveästi auta. Ajatukset kodin tapahtumista eivät katoa. Meidän täytyy vain saada aika kulumaan ja selviytyä tästä, 20-vuotias Anastasiia Sjabaldina kertoi VG:lle.

– Maassani kuolee ihmisiä, lapsia kuolee. Venäjän presidentti yrittää tuhota Ukrainan. Pelkäämme, että joudumme jäämään tänne pitkäksi aikaa, mutta toivottavasti se ei ole tarpeen. Toivomme joka päivä hyviä uutisia. Olemme yhteyksissä perheidemme kanssa koko ajan, monta kertaa päivässä. Olemme huolissamme heistä, se on todella raskasta, Sjabaldina jatkoi.

Norjan maastohiihtoliiton kehityspäällikkö Brit Baldishol on auttanut Ukrainan joukkuetta majoittamalla kaikki 17 jäsentä mökilleen MM-kisojen päätyttyä. Joukkue on kutsuttu lauantaiksi kunniavieraiksi Holmenkollenin maailmancup-osakilpailun juhlaan.

– Olemme todella kiitollisia Norjalle sekä hiihtolitolle ja olemme iloisia kutsusta. Olemme turvassa täällä, mutta jos pienikin mahdollisuus tulee palata kotiin, niin lähdemme, Ukrainan joukkueenjohtaja Lada Nesterenko sanoi.

– Olemme erityisen peloissamme perheidemme puolesta. Lähes kaikki urheilijat tulevat läheltä Venäjän tai Valko-Venäjän rajaa. Vain yksi urheilija on Ukrainan länsipuolelta, Nesterenko jatkoi.

Monet hiihtäjät tulevat Harkovan ja Tshernihivin kaupungeista.

– Yritän löytää sanoja, joilla rauhoittaa heitä ja antaa joukkueelle toivoa, Nesterenko totesi.

Nesterenko toivoo, että voi jonain päivänä antaa vastalahjan Brit Baldisholin norjalaiselle vieraanvaraisuudelle vapaassa Ukrainassa. Hän on selvä sen suhteen, että Venäjä ei tule voittamaan Ukrainaa. 

– Olemme vahva maa. Pahimmassa tapauksessa suojelemme Ukrainaa vain käsillämme, Nesterenko päätti.

Lue myös:

    Uusimmat