Mainos

Suomen ukrainalaiset: Venäjänkielisillä hyvä olla Ukrainassa

Kymmeniä Suomen ukrainalaisyhteisön jäseniä kokoontui tänään Venäjän suurlähetystön edustalle Helsingissä osoittamaan mieltään Ukrainan puolesta.

Mielenosoittajien mainoslakanoissa vaadittiin muun muassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan aikeet sotia Krimin niemimaalla.

Venäjän media on nostanut esiin vääryyksiä, joita on sen mukaan tehty Ukrainan venäjänkieliselle väestölle. Ukrainan venäjänkieliseen väestöön kuuluvat Elena Belousova ja Aleksei Pavlenko olivat mukana osoittamassa mieltään Venäjän toimia kohtaan. He eivtä pidä väitteitä venäjänkielisten huonosta kohtelusta Ukrainassa aiheellisina.

- Minulla ei ole koko elämäni aikana ollut mitään ongelmia venäjän kielen takia. Venäjän kieltä käytetään Ukrainassa yleisesti, joten venäjänkielisillä ei ole mitään kieliongelmia arjessaan tai eri instituutioiden kanssa. On illuusio, että venäjänkieliset ihmiset kärsisivät Ukrainassa jostakin, Belouseva sanoo.

Niin ikään 15 vuotta Suomessa asunut venäjänkielinen ukrainalainen Andrij Ryntty kertoo, ettei ole koskaan kokenut Ukrainassa minkäänlaista haittaa siitä, että hän on venäjänkielinen.

- Olen itse syntynyt ja kasvanut Ukrainassa ja puhun ainoastaan venäjää. Kukaan ei ole koskaan puhunut minulle yhtään pahaa sanaa sen perusteella. Voin sanoa suoraan, että venäläisillä on huonompi tilanne siellä Venäjällä kuin Ukrainassa.

- Venäjällä otetaan huomioon vain Ukrainan venäjänkielinen väestö. Mutta Ukrainassa on elää monia eri kansalaisuuksia, Belouseva lisää.

"Ukraina pidettävä yhtenäisenä"

Belousevan mielestä Ukrainassa tänään aloitettu liikekannallepano oli oikea päätös. Hän viittaa vuoteen 1994, jolloin Ukraina luopui ydinaseistaan.  Samalla solmittiin sopimus siitä, etteivät muut maat uhkaa Ukrainan koskemattomuutta.

- Venäjä teki nyt erittäin väärin.

Belousevan mielestä Ukrainan ei missään tapauksessa pitäisi jakautua.

- Ukrainassa pyyydetään myös apua Yhdysvalloilta, EU:lta ja koko muulta maailmalta. Koska me tarvitsemme apua puolustaaksemme maatamme, hän sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.