Kuvernööri: Ainakin yksi henkilö kuollut ja useita loukkaantunut pommituksessa Belgorodin alueella Venäjällä – MTV seurasi sotaa

CNN: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen – tällaista on Zaporizzjan rintamalla nyt 2:30
Video: CNN: Ukraina valmistautuu vastahyökkäykseen - tällaista Zaporizhzhjan rintamalla oli viime kuussa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 27. toukokuuta 2023. 

  • Venäjä iski sairaalaan Dniprossa, yksi kuollut ja 15 loukkaantunut
  • Venäjä syyttää Ukrainaa kahdesta iskusta sen maaperälleen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.07: Kuvernööri: Ainakin yksi henkilö kuollut ja useita loukkaantunut pommituksessa Belgorodin alueella Venäjällä

Aiankin yksi henkilö on kuollut ja useita loukkaantunut pommituksessa Belgorodin alueella Venäjällä. Asiasta kertoo CNN uutistoimisto TASSin tietoihin viitaten,

Belgorodin kuvernööri Vjatšeslav Gladkovin mukaan pommit osuivat kahteen suureen yritykseen Shebekinskyn alueella. Yhdessä teollisuuslaitoksessa syttyi Gladkovin mukaan tulipalo. 

17.20: Ukrainalta mahtipontinen rekrytointivideo ennakoidun vastahyökkäyksen lähestyessä

Ukrainan asevoimat ovat julkaisseet elokuvallista kerrontaa hyödyntävän mahtipontisen rekrytointivideon. Videolla mainitaan myös "ratkaiseva hyökkäys".

Ukrainan puolustusministeriö toteaa tviitissään, että "mikään mahti maailmassa ei kykene estämään Ukrainaa saavuttamasta pyhää tavoitettaan asua vapaana Jumalan antamassa maassa".

Rektytointivideolla vedotaan vahvasti uskontoon, Jumalaan ja pyhiin tavoitteisiin. Samalla videolla painotetaan vahvasti kostoa ja vihollisen tuhoamista.

Ohessa suomennos videolta:

”Ukraina, rakas isänmaamme. Oi Jumala, taivaallinen isämme, siunaa meitä! Tulen tuhoamaan maamme viholliset – ne, jotka ovat murhanneet veljiäni ja ne, jotka ovat raiskanneet siskojani. Pysyköön käteni vakaana tappaakseni vihollisia. Säilyköön näköni kirkkaana tappaakseni vihollisia. Pysyköön aseeni lujana tappaakseni vihollisia. Olkoon päättäväisyyteni periksiantamaton tappaakseni vihollisia. Ukraina, rakas isänmaamme. Voi Jumala, meidän tavaallinen isämme, siunaa meitä!  Ratkaisevassa hyökkäyksessämme! Pyhässä kostossamme! Pyhässä voitossamme!”

Ukraina sotapromovideo 1:04
Katso Ukrainan puolustusministeriön tänään lauantaina julkaisema video.

17.15: Ukraina: Vastahyökkäys alkaa "huomenna, sitä seuraavana päivänä tai viikon sisällä”

Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov kertoo BBC:n haastattelussa Ukrainan olevan valmis aloittamaan vastahyökkäyksensä Venäjän joukkoja vastaan.

Danilov ei kerro haastattelussa vastahyökkäyksen alkamisajankohtaa. Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin joukkojen miehittämiä alueita aletaan ottaa takaisin Ukrainan haltuun ”huomenna, sitä seuraavana päivänä tai viikon sisällä”.

Danilovin mukaan Ukrainan hallituksella ei ole varaa virheisiin, sillä kyseessä on historiallinen mahdollisuus, jota maa ei saa hävitä.

BBC kertoo haastattelun keskeytyneen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui Danilovin viestillä keskustelemaan vastahyökkäyksestä.

Danilovin mukaan vastahyökkäys aloitetaan, kun komentajat laskevat ajankohdan, jolla on saavutettavissa parhaat tulokset.

15.40:Valko-Venäjän rajan lähellä drone-isku

Venäjällä on tehty kaksi drone-iskua öljyputkiyhtiön hallintorakennukseen Pihkovan alueella, kertoo alueen kuvernööri Mihail Vedernikov. Iskut tapahtuivat lähellä Litvinovoa Valko-Venäjän rajan tuntumassa.

Iskut eivät vaatineet uhreja, mutta rakennus vahingoittui.

Telegram-viestipalvelun tietojen mukaan iskujen kohteena olisi ollut Trasneft-yhtiön öljypumppaamo Pihkovassa.

Kahden viime viikon aikana Venäjällä on tehty runsaasti iskuja Ukrainan rajan tuntumassa sijaitseviin kohteisiin. Venäjä on syyttänyt iskuista Ukrainaa, joka on kiistänyt osallisuutensa.

15.37: Britannian puolustusministeriö: Wagner-joukkojen vetäytyminen Bahmutista alkanut

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijat ovat todennäköisesti aloittaneet vetäytymisensä joistain asemistaan Bahmutissa Donetskissa Itä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin kertoi jo torstaina, että Wagnerin joukkojen vetäminen Bahmutista on alkanut ja jatkuu aina ensi viikon torstaihin saakka. Myös Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut, että Wagnerin joukkoja kierrätetään kaupungin laitamille.

Bahmutin sivustoja vahvistamaan on Britannian puolustusministeriön mukaan siirtynyt myös niin sanotun Donetskin kansantasavallan joukkoja ja venäläisjoukkoja Svatoven-Kreminnan alueelta.

Ukrainan joukot ovat puolestaan kertoneet vallanneensa noin 20 neliökilometriä maata Bahmutin sivustoilta.

Vaikka Prigozhin on ollutkin toistuvasti riidoissa Venäjän puolustusministeriön kanssa, Wagnerin joukkoja käytetään puolustusministeriön mukaan todennäköisesti tulevaisuudessakin operaatioissa Donbassissa sen jälkeen, kun ne ovat ryhmittyneet uudelleen.

12:50 Sadat saksalaiset virkamiehet joutuvat jättämään Venäjän

Sadat saksalaiset kulttuuri- ja opetusalalla työskentelevät virkamiehet joutuvat lähtemään Venäjältä, kertovat saksalaiset hallituslähteet.

Venäjä on määrännyt Saksan leikkaamaan diplomaattiensa ja julkisissa instituutioissa kuten Goethe-instituutissa työskentelevien virkamiesten määrää kesäkuun alusta lähtien, lähde kertoi.

– Tämä on yksipuolinen, epäoikeudenmukainen ja käsittämätön päätös, sanoi Saksan ulkoministeriö lausunnossaan.

7:46 Ukraina: Venäjä aikoo lavastaa iskun Zaporizhzhjan ydinvoimalaan "Tuhovälineet on jo asetettu pakalleen"

Venäjä valmistelee laajaa provokaatiota valtaamallaan Zaporizhzhjan ydinvoimalalla, sanoo Ukrainan sotilastiedustelupalvelu. Ukrainalaistiedustelu uskoo Venäjän pyrkivän saamaan aikaan tulitauon ja kansainvälisen tutkinnan lavastamalla säteilyvuodon ydinvoimalalla.

23.35: Ukrainalta kovia väitteitä: Venäjä valmisteli ydinturman lavastamista vastahyökkäyksen estämiseksi

Ukrainan puolustusministeriö sanoo, että Venäjä suunnitteli simuloivansa vakavan ydinturman venäläisten hallinnoimalla Zaporižžjan ydinvoimalalla estääkseen Ukrainan vastahyökkäyksen Venäjän valtaamien alueiden takaisinsaamiseksi.

Näyttöä väitteelle ei ole esitetty. (Reuters)

20.00: Dnipron sairaalaiskun uhrimäärä kasvaa 

The Guardian kertoo Dnipron sairaalaiskun loukkaantuneiden määrän nousseen 30:een. Iskussa kuoli kaksi ihmistä. Toinen kuolleista oli kävelemässä ohi ja toinen löytyi raunioista.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat