Ukraina MM-kisoihin, Englannille pelastus Walesissa

Keskikenttäpelaaja Joe Colen osuma ottelun 54. peliminuutilla toi Englannin jalkapallomaajoukkueelle 1-0-vierasvoiton Walesista Euroopan MM-karsintojen lohkossa 6 lauantaina Cardiffissa. MM-karsinnoissa on Euroopassa lauantaina ohjelmassa 22 ottelua. Ukraina selvitti tiensä Saksan MM-kisoihin vuonna 2006.

Esityön Englannin Colen maaliin Wales-vieraspelissä teki Shaun Wright-Phillips. Sekä Cole että Wright-Phillips edustavat lontoolaisseura Chelseaa.

Englanti aloitti epätavallisella 4-5-1-muodostelmalla, jonka ainoana kärkimiehenä hääri Wayne Rooney. Englannin esitys ei ollut kehuttava, mutta tuotti huomattavasti paremman tuloksen kuin elokuun 1-4-maaottelutappio Tanskalle. Kolme sarjapistettä nostivat Englannin hetkellisesti karsintalohkon kärkeen. Myöhemmin lauantaina Puola päihitti Itävallan 3-2 ja otti paikkansa lohkon keulilla.

Pohjois-Irlanti vihdoin kotivoittoon

Samassa lohkossa Pohjois-Irlanti päätti neljä vuotta kestäneen voitottomien kotiotteluiden jatkumon päihittämällä Belfastissa Azerbaidzhanin maalein 2-0.

Ensimmäisen osuman teki 59. peliminuutilla vapaapotkusta Stuart Elliott. Vaihtomies Warren Feeney pääsi tälläämään toisen maalin rangaistuspotkusta 85. minuutilla.

Venäjälle nihkeä voitto, Viro nujersi Latvian

Lohkossa 3 Venäjä tuskaili kotiottelussaan Moskovassa Liechtensteinia vastaan, mutta voitti Aleksandr Kerzakovin maaleilla 2-0. Ottelun erotuomari oli Suomen Jouni Hyytiä.

Kerzakov osui 27. ja 65. minuuteilla. Venäjä nousi tasapisteisiin toista sijaa pitävän Slovakian kanssa ja säilytti mahdollisuutensa MM-paikkaan.

Viro kellisti Latvian Tallinnassa Baltian paikallispelissä maalein 2-1. Andres Oper vei isännät johtoon 11. minuutilla ja Maksim Smirnov kahden maalin karkumatkalle 70. peliminuutilla. Jurijs Laizans kavensi 90. minuutilla.

Lohkon 3 taulukossa Viro nousi tasapisteisiin Latvian kanssa. Venäjä ja Slovakia ovat neljä pistettä kaksikkoa edellä.

Bulgariasta ei taaskaan kunnon vastusta Ruotsille

Ruotsi leikitteli lohkossa 8 Bulgarian nurin maalein 3-0. Tukholman Råsunda juhli Ruotsin avausmaalia jo neljän minuutin jälkeen, mutta Henrik Larsson oli ehtinyt paitsioon puskemaan Zlatan Ibrahimovicin keskityksen verkkoon.

Maalit antoivat odottaa toiselle puoliajalle. Bulgarialaisista Blagoy Georgijev niitti Fredrik Ljungbergin kahdesti minuutin sisään kentän pintaan. Erotuomari komensi Georgijevin suihkuun 49. minuutilla. Kymmenen minuuttia myöhemmin Ljungberg teki 1-0, Olof Mellberg 75. minuutilla 2-0 ja Ibrahimovic loppuhetkillä 3-0.

Ruotsi on Bulgarialle hankala, ellei jopa painajaismainen, vastustaja. Joukkueet ovat kohdanneet vuodesta 1994 laskien kuusi kertaa, ja Ruotsi johtaa yhteismaalein 17-0.

Lauantaina Bulgarian päävalmentaja Hristo Stoitshkov tulistui niin, että erotuomari passitti hänet seuraamaan ottelua katsomon puolelle.

Lohkoa 8 johtaa Kroatia, joka haki 3-1-vierasvoiton Islannista Reykjavikissa.

Ukraina ensimmäisenä eurooppalaismaana karsinnoista MM-kisoihin

Ukrainan jalkapallomaajoukkue tarvitsi lauantaina toisten apua varmistaessaan paikkaansa ensi kesänä Saksassa pelattavassa MM-lopputurnauksessa. Ukrainan kautta aikain ensimmäinen MM-paikka oli katkolla karsintaottelussa Georgia vastaan. Georgia venyi viime hetken osumalla 1-1-tasapeliin.

Ukrainan MM-paikka varmistui myöhemmin lauantaina, kun Turkki ja Tanska päätyivät karsintaottelussaan Istanbulissa 2-2-tasapeliin. Pistejako tiesi sitä, ettei Turkki kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan pysty tavoittamaan lohkon 2 kärkijoukkuetta Ukrainaa.

Ukrainalla on kasassa 24 pistettä ja Turkilla 17. Ukraina on ensimmäinen karsintojen kautta MM-kisoihin paikkansa varmistanut Euroopan maa. Saksan ei tarvitse karsia kotikisoihinsa.

Ottelu Tbilisissä pelattiin tyhjien katsomoiden edessä. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa määräsi Georgian pelaamaan loput MM-karsintojen kotiottelunsa suljetuin ovin, koska joukkueen kannattajat heittelivät aiemmissa peleissä ilotulitteita kentälle.

Ruslan Rotan nosti vieraat johtoon 44. minuutilla. Georgialaisista Georgi Gahokidze tasoitti 89. minuutilla.

Italia jäi tasapeliin Skotlannissa, Moldova nujersi Valko-Venäjän

Skotlannin mahdollisuudet MM-paikkaan heräsivät henkiin 1-1-tasapelillä Italiaa vastaan.

Lohkoa 5 johtava Italia oli pitkään tappiolla, kun Kenny Miller pukkasi Skotlannin johtoon 13. minuutilla. Italia venyi tasoihin vaihtomies Fabio Grosson 76. minuutin osumalla.

Moldova nappasi lohkossa 5 avausvoittonsa Valko-Venäjän kustannuksella. Sergei Rogatshov teki molemmat maalit Moldovan 2-0-kotivoittoon päättyneessä ottelussa.

Hollanti Armeniaa parempi, Romania otti voiton Tshekistä

Hollannin jalkapallomaajoukkue selvisi niukasti voittajaksi MM-karsintaottelusta Armeniaa vastaan lauantaina.

Armenian kotikentällä Jerevanissa pelattu ottelu päättyi vieraiden 1-0-voittoon, kun Manchester Unitedin maalitykki Ruud van Nistelrooy teki ottelun ainoan osuman 63. peliminuutilla. Van Nistelrooy otti Jan Vennegoor of Hesselinkin keskityksen rinnalla alas, pyörähti ympäri ja potkaisi pallon Armenian maalin oikeaan nurkkaan.

Hollanti hallitsi ottelua alusta lähtien, ja Phillip Cocu oli viedä vieraat johtoon kymmenen minuutin kohdalla. Cocun laukaus rangaistusalueen rajalta hipaisi maalin tolppaa. Maalivahti Roman Berezovski piti Armeniaa pystyssä torjumalla useita laukauksia jo ensimmäisellä puoliajalla.

Hollannin maajoukkuevalmentaja Marco van Basten myönsi, ettei ottelu sujunut suunnitelmien mukaan.

- Pelasimme huonosti ensimmäisen puoliajan, eikä taso juurikaan noussut toisella. Kaikki meni pieleen... velttoja syöttöjä, huonoa pallonkäsittelyä, Van Basten sätti.

Hollanti jatkaa karsintalohkon 1 kärjessä. Joukkueella on kasassa 25 pistettä yhdeksästä ottelusta.

Romania pyrähti lohkossa toiseksi päihittämällä Constantassa Tshekin Adrian Mutun maaleilla 2-0.

Romania nousi 22 pisteeseen, kaksi ottelua vähemmän pelanneella Tshekillä on koossa piste vähemmän. Suomi seuraa 13 pisteessä neljäntenä. Keskiviikon karsintakierroksella Tshekki isännöi Armeniaa, Hollanti Andorraa ja Suomi Makedoniaa Tampereella.