Uimonen: Perussuomalaisten hallituksesta kieltäytyminen kardinaalimunaus

Mistä on Stubbin hallitus tehty? 17:16

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen pohtii, kuinka teot tällä kaudella vaikuttavat kevään eduskuntavaaleihin.

Tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen sanoo, että ensi kevään vaalikampanjointia käydään jo. Hän uskoo, että kokoomus ja keskusta tulevat kamppailemaan suurimman puolueen paikasta. Sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset taas kamppailevat kolmanneksi suurimman puolueen paikasta.

Uimonen arvelee, että Timo Soinilla (PS) on suuri hinku hallitukseen. Hän arvelee, että todennäköisesti perussuomalaiset ovat mukana seuraavissa hallitusneuvotteluissa, mutta oli kardinaalimunaus kieltäytyä paikasta nykyisessä hallituksessa.

– Äänestäjät antoivat heille selkeän valtakirjan ja demokratiassahan kuuluu vastata siihen huutoon, minkä äänestäjät sanoo. Tässähän on sellainen vaara olemassa, ettei perussuomalaisia oteta seuraavaan hallitukseen, Uimonen sanoo. Uimonen muistuttaa, että hallituspaikkaan oikeuttava äänestystulos ei ole varma myöskään perussuomalaisille.

Sekä vasemmisto että vihreät ovat lähteneet pois nykyisestä hallituksesta. Kummankaan lähtö ei yllättänyt Uimosta. Molempien päätöksissä hän näkee vaalikampanjointia. Kokoomuksessa ja sosiaalidemokraateissa on vaihtunut hallituskauden aikana puolueen puheenjohtaja.

Tuoreissa gallupeissa näkyy, että keskusta on noussut ykköspaikalle.

– Puheenjohtajavaihdosten yksi tarkoitus oli painaa kaasua, eli saada puolueelle lisää kannatusta. Kokoomuksen kohdalla nyt on tilanne sellainen, että puolueessa ei ole tätä ylösnousua tapahtunut. Poljetaan tavallaan paikallaan. Sosiaalidemokraateissa on lievä ylöspäin nousu tapahtunut. Keskusta on päässyt hyötymään tästä asetelmasta, Uimonen sanoo.

Uimonen kuitenkin muistuttaa, että gallupit vaihtelevat. Tässä vaiheessa gallupien perusteella on vaikea ennustaa miten kannatus jakautuu kevään eduskuntavaaleissa. 

Uimonen ei halua ottaa suoraan kantaa siihen, että kummalle suurimmista puolueista pääministerin salkku menee.

– Jos katsotaan mistä kummankin kannatus tulee, niin Juha Sipilän (Kesk.) kannatus tulee noilta ikääntyneemmiltä ihmisiltä ja Alexander Stubb (Kok.) on nuorten suosikki. Tämä on nyt karrikointia. Jos katsotaan, kumpia on äänestäjäkunnassa enemmän ja kummat äänestävät enemmän, niin siitä voi jonkinlaisen johtopäätöksen vetää, Uimonen sanoo.

Mitä Risto Uimonen on mieltä Ukrainan tilanteesta? Onko edessä Nato-vaalit? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat