Uhri kuoli, auttaja joutui pyörätuoliin loppuiäkseen – ruotsalaissankari palasi Turkuun ja toivoo oikeudenkäynnin avaavan puukottajan silmät

Ei herkille: Poliisin järkyttävä videokooste Turun puukkoiskusta 8:10

Turussa alkaa tänään viime elokuisen puukkoiskun pääkäsittely. Paikalle istuntoon saapuu myös yksi uhreista, ruotsalainen Hassan Zubier. Hän haavoittui auttaessaan muita uhreja.

Poliisin julkaisemalla koostevideolla näkyy, miten puukottaja palaa ruotsalaismiehen kimppuun, kun tämä on auttamassa pahoin loukkaantunutta ensimmäistä uhria. Tilanne alkaa kohdasta 2.15.

Paluu Suomeen ja Turkuun ei Zubierin mukaan tuntunut pahalta. Ikävät muistot kuitenkin nousevat pintaan.

– On ihan hyvä tulla Suomeen. Tietysti asiat saavat minut surulliseksi. Lisäksi toissapäivänä Ruotsissa vietettiin Tukholman terrori-iskun muistopäivää.

Zubier sai neljä iskua, yhden niskaan

Elokuinen perjantai-iltapäivä vuonna 2017 muutti Zubierin elämän täysin. Perheen oli tarkoitus palata samana iltana laivalla takaisin Ruotsiin. Rauhallinen hetki Turun kauppatorilla muuttui yllättäen kamppailuksi puukottajaa vastaan.

Zubier riensi auttamaan ensimmäistä uhria, kun tajusi mitä oli tapahtumassa. Hyökkääjä iski myös miehen ja hänen vaimonsa päälle.

Kamppailussa Zubier sai neljä iskua, joista yksi osui hänen niskaansa.

Pyörätuoliin joutunut Zubier menetti työnsä

Iskun seurauksena Zubier menetti työnsä ensihoidossa. Hänellä on kuntoutuksesta huolimatta useita toimintarajoitteita, ja tulevaisuus on edelleen avoin. Hän joutuu olemaan todennäköisesti koko loppuelämänsä pyörätuolissa.

– En voi tehdä enää työtäni, enkä ajaa enää ikinä ambulanssia. Tulevaisuudesta en osaa sanoa. Se voi olla parempi tai ei. Elän päivä kerrallaan.

Työn päättymisen vuoksi perheen taloudellinen tilanne on heikentynyt. Zubier haluaa kiittää suomalaisia, jotka ovat halunneet auttaa heitä taloudellisesti.

Zubier kertoo, kuinka eräs Vaasassa asuva suomalaisnainen järjesti keräyksen hänen hyväkseen.

– Haluan kiittää kaikkia suomalaisia heidän rakkaudestaan.

"Oikeudenkäynti näyttää hänelle, mitä hän yritti tuhota"

Zubierin mukaan on hyvä, että puukkoiskusta epäilty marokkolainen Abrerrahman Bouanane, 23, saa oikeudenmukaisen tutkinnan ja kohtelun Suomessa.

– Se on tärkeää, koska Suomi on demokraattinen maa. Se näyttää hänelle, mitä hän yritti tuhota, Zubier kertoo.

Hän kehuu Suomen poliisia saamastaan kohtelusta.

– Haluan kiittää suomalaisia poliiseja, jotka ottivat yhteyttä jälkikäteen ja kysyivät miten voin. Tapahtuuko sellaista missään muualla maailmassa?


Lue myös:

    Uusimmat