Turun terrori-iskujen sankari Hassan Zubier muuttui yhdessä yössä valehtelijaksi – avautuu nyt Ylen dokumentissa: "Ihmiset ovat unohtaneet, mitä tein sinä päivänä"

Näillä perusteilla Turun joukkopuukotus oli terroriteko 2:20
Video: Näillä perusteilla Turun joukkopuukotus oli terroriteko.

Turun torilla tapahtui Suomen ensimmäinen terrori-isku 18.8.2017. Ruotsissa asuva maahanmuuttaja Hassan Zubier auttoi uhreja ja joutui itsekin iskun kohteeksi. Ylen tuoreessa dokumentissa esitellään tapahtumien kulkua Zubierin ja tämän läheisten näkökulmasta.

Hassan Zubier muuttui yhdessä yössä kansallissankarista halpamaiseksi valehtelijaksi.

– On selvää, että olen kaivanut omaa hautaani, mutta ihmiset ovat unohtaneet mitä tein sinä päivänä, Zubier sanoo Hassan Zubierin totuus -dokumentissa.

Zubierin mukaan hänestä luotu julkisuuskuva ei ole totuudenmukainen.

– Pitäähän minunkin tarinani kertoa, hän toteaa painokkaasti.

Hassan Zubierin totuus -dokumenttisarjassa palataan hetkeksi siihen päivään, jolloin hyytävät iskut tapahtuivat. Myös hätäpuhelun tallenne kuullaan ja tapahtumat muistuvat mieleen kylmäävällä tavalla.

– En ole sankari, enkä halua sankarin leimaa. Tein vain sen, mitä toivon muiltakin, Zubier toteaa.

Zubier kärsii kivuista yhä

Zubier joutuu yhä käyttämään vahvoja lääkkeitä ja terrori-isku on kirjaimellisesti painunut hänen selkärankaansa. Terroristin veitsenisku vahingoitti Zubierin selkäydintä niin pahoin, ettei suolisto toiminut enää normaalisti ja hänelle piti tehdä avanneleikkaus. 

Toisinaan Zubier keinuttaa itseään istuessaan voidakseen keskittyä johonkin muuhun kuin kipuun.

– Joskus tuntuu kuin luun sisällä olisi jokin, mikä veistelee luita. Tämä jatkuva kipu on psyykkisesti hirveän uuvuttavaa.

– En hae tällä ihmisten sääliä, mutta näin asiat ovat nyt.

Kameran edessä nähdään myös Zubierin vaimo, joka avautuu perheen kokemuksista terrori-iskujen tapahtumahetkellä ja niiden jälkeen.

– Ensin emme halunneet mediaan, mutta koimme kuitenkin tärkeäksi, että otimme kantaa hirveää terroritekoa vastaan, Zubierin vaimo kertoo.

– Ulkopuoliset eivät nähneet miten huonosti hän voi. Ei hän sitä näyttänytkään. Vain me kotona näimme sen, hän jatkaa.

Zubierin elämästä kirjoitetaan kirja

Journalisti ja kirjailija Matilda Gyllenberg aikoo kirjoittaa Zubierista elämäkerrallisen kirjan. Kirjoittaminen tapahtuu tiiviissä yhteistyössä Zubierin kanssa.

Työnsarkaa riittää, sillä Gyllenberg on joutunut selvittämään juurta jaksain, mikä lopulta on totta ja mikä ei.

Zubier antoi aiemmin itsestään valheellisen kuvan julkisuuteen ja kaikki tarinat on nyt käytävä läpi – on ruodittava esiin vain se, mikä on totuudenmukaista.

– On vaikea vastustaa kiusausta porautua syvemmälle arvoitukseen, joksi hän on muodostunut. Haluan tietää, millaiset kokemukset muovasivat hänet siksi, mikä hän on. Voinko luottaa siihen, että hän on rehellinen nyt? Gyllenberg pohtii.

– Tartun härkää sarvista ja kerron oman tarinani Zubier kuvailee.

Hassan Zubierin totuus (Sanningen enligt Hassan Zubier) on kolmiosainen dokumenttisarja jonka ohjaaja Arthur Franck on tunnettu muun muassa Jussi-ehdokas dokumenttielokuvasta Olliver Hawk.

Sarjan on tuottanut Oskar Forstén tuotantoyhtiö Parad Medialle.

Svenska Yle esittää ensimmäisen osan 16.8. ja Yle Areenassa koko sarja on katsottavissa 16.8. alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat