Uganda-mysteeri: Ex-ministeri Lindénin erityislähettilään rooli tyrmätään televiestintäliitossa – "Hän on voinut nähdä itsensä siinä roolissa"

Mitä Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksesta tiedetään 2:40

Ugandassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapaus on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Yksi niistä liittyy siihen, mikä oli miehen seurueeseen kuuluneen ex-ministeri Suvi Lindénin rooli matkalla. Lindén on perustellut reissua ristiriitaisin lausunnoin. MTV Uutiset selvitti, mistä on kyse.

Suomalaismiehen kuolemantapauksesta uutisoitiin ensimmäisen kerran viime viikon lopulla. Ilta-Sanomat kertoi pian lauantaina, että matkaseurueeseen kuului myös kokoomuksen entinen kulttuuri- ja viestintäministeri Suvi Lindén.

Uutisointi Lindénin roolista kuolemaan päättyneellä matkalla otti kierroksia keskiviikkona, kun ex-ministeri julkaisi Facebookissa lyhyehkön päivityksen.

Siinä hän kertoi matkanneensa Afrikkaan ”tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa” ja, että tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut hänen tehtäviinsä YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011.

Pian YK:n laajakaistakomissiosta kiistettiin, että Lindén olisi ollut Ugandassa edustamassa komissiota tai että komissiolla olisi ollut tietoa Lindénin matkasta. Asiasta uutisoi ensin Yle.

Sittemmin on käynyt ilmi, ettei Lindénillä ole ollut mitään virallista roolia laajakaistakomissiossa vuosiin. Laajakaistakomissiolla ei myöskään ole Lindénin mainitsemaa ”erityislähettilään” tehtävää.

Mikä ihmeen laajakaistakomissio?

YK:n laajakaistakomissio, eli Broadband Commission for Sustainable Development perustettiin vuonna 2010 YK:n alaisen Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n ja Unescon toimesta. Vielä tuolloin laajakaistakomissio tosin toimi hieman eri nimellä, Broadband Commission for Digital Development.

Laajakaistakomission tarkoitus oli, ja on edelleen, korostaa tietoliikenneyhteyksien merkitystä kansainvälisessä politiikassa. Vuonna 2015 komission agendalle lisättiin kestävän kehityksen arvot.

Suvi Lindén kuvaili laajakaistakomissiota tämänpäiväisessä Facebook-päivityksessään näin:

– Laajakaistakomissio on ITU:n (Kansainvälinen Teleunioni) ja Unescon perustama epävirallinen toimija, jossa on jäseniä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta. Yhdistävä tekijä jäsenillä on kaikkien yhteinen intohimo vauhdittaa tietoyhteiskuntakehitystä köyhissä maissa ja tehdä selvityksiä hyvistä käytänteistä tietoverkkojen ja mobiililaitteiden saatavuuden lisäämiseksi. Joskus komissiosta käytetään selvyyden vuoksi nimeä UN’s Broadband Commission (YK:n laajakaistakomissio), koska se perustettiin YK:n pääsihteeri Ban Ki Moonin toiveesta.

Piti itseään "erityislähettiläänä"

Soppa sakeni eilen, kun Lindén julkaisi Facebookissa uuden päivityksen. Siinä hän kertoi haluavansa oikaista ”julkisuudessa olevia virheellisiä tietoja” liittyen hänen rooliinsa YK:n laajakaistakomissiossa.

Kirjoituksessa Lindén kertoi olleensa YK:n laajakaistakomission jäsen vuosina 2010-2015, mutta toimineensa myös ITU:n, eli Kansainvälisen televiestintäliiton "erityislähettiläänä laajakaistakomissiossa".

– Tehtäväni on ollut kertoa erilaisissa tilaisuuksissa hyvän tietoliikenneinfrastruktuurin ja älypuhelimien merkityksestä kehittyvissä maissa, hän kirjoitti.

Kun Lindénin jäsenyys laajakaistakomissiossa päättyi vuonna 2015 päättyi, hän sopi omien sanojensa mukaan ITU:n nykyisen johtajan Houlin Zhaon kanssa, että hän voisi ”jatkossakin kertoa erilaisissa tapahtumissa komission työstä, tavoitteista ja hyvistä käytänteistä”.

Lindénin mukaan keskustelussa sovittiin, että hän saa käyttää titteliä Advocator for the Broadband Commission. Myöhemmin hän kertoi sopineensa myös, että hän saisi jatkaa aiemman erikoislähettiläs-nimikkeensä käyttöä. 

– Syksyllä 2017 kävimme kahdenkeskisen keskustelun (ITU:n) pääsihteeri Zhaon kanssa, jossa yhdessä sovimme, että Advocatorin sijaan voin käyttää aikaisempaa Special Envoy nimikettä, Lindén kirjoitti.

ITU tyrmää väitteet "erityislähettiläänä" toimimisesta

ITU:n ja sen alaisen laajakaistakomission viestinnästä vastaava Jennifer Ferguson-Mitchell vahvistaa MTV Uutisille lähettämässään sähköpostiviestissä, että Lindén on keskustellut ITU:n johtajan Zhaon kanssa, tosin ”epämuodollisesti” ja koskien vain Lindénin epävirallista "advokaatin" roolia laajakaistakomission ajamien asioiden puolestapuhujana.

Hän tyrmää Lindénin väitteet siitä, että ex-ministeri olisi toiminut laajakaistakomission ”erityislähettiläänä”. Laajakaistakomissiossa ei ole ”erikoislähettilään” tehtävää.

– Tämä advokaatin rooli on ikään kuin epävirallinen ”lähettilään” pesti (lähettiläs ei tässä yhteydessä tarkoita titteliä) – termien sekaannus ja väärinkäsitys voi johtua siitä.

– Lindén on hyvin voinut nähdä itsensä lähettilään roolissa, mutta hänen tittelinsä on ”advokaatti”. Mitään virallista päätöstä tittelin muuttamisesta ei ole laajakaistakomissiossa tehty, eikä keskustelu Zhaon kanssa muuta asiaa.

Ferguson-Mitchellin mukaan Lindén oli vuosina 2011-2015 ITU:n virallinen ”erityislähettiläs”. Tämä tehtävä ei kuitenkaan liity laajakaistakomissiolle tehtyyn vapaaehtoistyöhön. Lindénillä ei ole ollut virallista pestiä ITU:ssa vuoden 2015 jälkeen.

Ei valtuuksia edustaa laajakaistakomissiota

Koska Lindén on vapaaehtoistyöntekijä, hänellä ei Ferguson-Mitchellin mukaan ole lupaa esiintyä laajakaistakomission virallisena edustajana tai puhua sen nimissä. Hänellä ei myöskään ole virallista roolia komission sisällä.

Tämänpäiväisessä Facebook-päivityksessään Lindén painottikin, ettei hän ole väittänyt lähteneensä Ugandaan laajakaistakomission toimeksiannosta. 

Se, että hän alunperin kertoi lähteneensä Ugandaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa ei sinänsä ole ristiriidassa tämän kanssa – tietoyhteiskuntaa kun voi edistää kuka tahansa, haluamallaan tavalla ja ilman virallista mandaattiakin.

Kertoessaan, että tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut hänen tehtäviinsä YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011 Lindén kuitenkin ilmeisesti sekoitti vanhan tittelinsä nykyiseen ja unohti mainita, että laajakaistakomission palveluksessa hän ei ole toiminut sitten vuoden 2015.

Ei siis ole ihme, että sekaannus ex-ministerin roolista Ugandassa ja suhteesta laajakaistakomissioon pääsi syntymään.

Lue myös:

    Uusimmat