Mainos

Tyttövauvan saaminen on lähes rikos Balkanilla – naisia painostetaan laittomiin abortteihin

Drifta, 31, peittää kyynelehtivät kasvonsa käsiin. Albanialaisnainen on juuri saanut kuulla syyllistyneensä pahaan rikokseen: hän odottaa tyttövauvaa, vaikka kotona on jo entuudestaan kolme tyttöä.

Drifta yrittää mutista jotain, mutta anoppi Sanije hiljentää miniänsä teräksenkovalla tuijotuksella.

– Tämä neljäs on puhdas kirous: miniälle tehdään nyt abortti, tai muussa tapauksessa ei tarvitse olla missään tekemisissä meidän kanssamme, anoppi sihisee ja tyrkyttää rahatukkoa yksityisklinikan lääkärille Tiranan keskustassa.

Vaikka abortti lapsen sukupuolen takia on kielletty niin Albaniassa kuin muissakin Balkanin maissa, on käytäntö edelleen erittäin yleinen. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään yksityisillä klinikoilla, ulkomailla tai sitten niitä mestaroivat puoskarit, joiden lääketieteellinen osaaminen on olematonta.

Armoton painostus 

– Balkanilla halutaan poikia, ei tyttöjä. Naisia painostetaan armotta, jotta he synnyttäisivät sukuun miespuolisen perillisen mihin hintaan tahansa, selittää tiranalainen antropologi Aferdita Onuzi

Poikien suosiminen johtaa tyttöjen ja naisten määrään jyrkkään vähenemiseen. Montenegrossa lasketaan olevan jo yli 3000 täysi-ikäistä naista vähemmän kuin väestöpyramidissa kuuluisi. Yhteiskunnalle se merkitsee raskasta taakkaa.

– Kaikkien näiden maiden talous ja yhteiskunnat kärsivät pahasti puuttuvien naisten takia, kiteyttää YK:n väestörahaston sukupuolikysymyksiin erikoistunut tutkija Elsona Agolli.

Väestötutkijoiden valitukset kaikuvat kuitenkin Balkanilla kuuroille korville. Vuosisatainen asenne, jossa tyttöjä pidetään taakkana ja poikia yhteiskunnan tukipilareina, ei muutu helpolla.

– Tiedän naisen, joka teetti miehensä vanhempien painostuksesta kaksi aborttia hankkiutuakseen eroon tyttösikiöistä. Lopulta hän synnytti pojan, huokaa Milica, pelkän etunimensä paljastava opettaja Podgoricasta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.